SLOVENIJA: KNJIŽEVNA NAGRADA MATI DOLENCU ZA ZBIRKU "LETEĆI BROD"

Novoustanovljenu nagradu za dječju i omladinsku književnost, koju je po prvi put dodijelilo Društvo slovenski pisaca (DSP), dobio je za svoju zbirku "Leteča ladja" (Leteći brod) afirmirani književnik i publicist Mate Dolenc.

"U Dolenčevu se opusu more javlja kao primarni čovjekov habitus", izjavio je prigodom uručivanja nagrade akademik i knjievnik Ciril Zlobec. Stručni žiri u obrazloženju nagrade naveo je da Dolenčeva zbirka sastavljena od 17 fantastičkih i mitoloških pripovijesti i eseja odražava njegovu ljubav prema moru, mornarima i ljudima s morske obale. "U knjizi se prepliću istine, mitovi, pripovijetke i legende koje je autor sam doživio, čitao ili čuo, a more je pejsaž nadvremenske, vječne istine i sumnje o ljudskom postanju", obrazložio je žiri svoju odluku.

Dolenc, rođen u Ljubljani 1945. godine, strastveni je pomorac-amater i podvodni ribolovac, a more je stalan leitmotiv koji prati njegovo stvaralaštvo. To je vidljivo već i iz naslova njegovih romana kao što su "Jadransko sazviježđe", "More u vrijeme pomrčine", "Morska država na željezničkom kolodvoru", "Golo more" itd. Svoju prvu knjigu, roman "Mjenjačnica" objavio je 1970. godine, ali se u more i njegove stanovnike zaljubio nakon prvog posjeta otoku Visu, na kojemu je umjesto planiranih 20 dana ostao 3 mjeseca, izgubivši tako prvo uredničko mjesto. Tako je postao profesionalni slobodni pisac i stalni omiljeni gost i poklonik Visa i Biševa, najfrekventnijih topika njegove literature.

Zanimljivo je da je Dolenc u suautorstvu s današnjim ministrom vanjskih poslova Dimitrijem Rupelom, u mlađim godinama i vrlo zanimljivim i provokativnim piscem, 1972. godine napisao nadrealistički roman pod nazivom "Trokatnica na pet katova" ("Peto nadstropje trinadstropne hiše").

(Hina) xfl ybr

Pročitajte više