Slovenija: Koalicijski sporazum vlade nedostupan javnosti

KOALICIJSKI sporazum što su ga u utorak u Ljubljani potpisali predsjednici četiriju stranaka koje ulaze u vladu Janeza Janše nije dostupan javnosti unatoč nekim drukčijim najavama, a webstranica na kojoj bi trebao biti objavljen upućuje na web stranicu Janšine stranke, Slovenskih demokrata (SDS).

Zbog toga se nisu mogle provjeriti tvrdnje da je u njegovu vanjskopolitičkom dijelu odredba da nova vladajuća koalicija "do konačnog rješenja" polazi od stajališta da su četiri istarska zaseoka na lijevoj obali rijeke Dragonje "slovenski teritorij" i da Slovenija "ne odustaje" od cjelovitosti Piranskog zaljeva i njegove kontrole od strane slovenske policije, o čemu je ovih dana pisao "Večernji list".

Janša je u utorak na konferenciji za novinare rekao da će koalicijski sporazum biti objavljen na neslužbenoj web stranici buduće vlade www.vlada.sds.si, ali da je riječ o tekstu koji još treba biti lektoriran.

Po informacijama koje je objavilo internet-izdanje ljubljanskog "Dela", koalicijski sporazum bit će dostupan javnosti tek nakon službenog imenovanja vlade o kojoj će parlament glasovati, kako se očekuje, krajem idućeg tjedna.

Pročitajte više