Slovenija: Najveći požar u zadnjih 10 godina ugašen, izgorjelo 1300 hektara

Oko 600 vatrogasaca iz cijele Slovenije uspjelo je u četvrtak popodne ugasiti veliki požar koji se u utorak proširio iz susjedne Italije na slovensko područje Krasa.

Kako je za slovensku televiziju izjavio predsjednik slovenskog Vatrogasnog saveza, požar se vjerojatno više neće pojaviti, pa je većina vatrogasaca puštena kućama. Riječ je o najvećem požaru u Sloveniji u zadnjih 10 godina, a izgorjelo je 1.300 hektara površina, od čega preko 800 hektara šume. Požar je, kako javljaju slovenski mediji koji se pozivaju na informacije iz Italije, bio podmetnut na talijanskoj strani.

Po informacijama slovenskog vatrogasnog saveza u prošloj je godini od 3.000 požara oko polovica bila posljedica nemara, odnosno zabranjenog paljenja vatre u prirodi u vrijeme povećane požarne opasnosti zbog čega su zakonske kazne minimalne, samo oko 150 eura, dok je pojava piromanskog izazivanja požara daleko manje.

U akciji gašenja zadnjeg dana sudjelovali su helikopteri slovenske vojske na slovenskoj i talijanski protupožarni zrakoplovi kanaderi s talijanske strane, a koordinacija je prema ocjenama slovenskih organa bila zadovoljavajuća.

(Hina) fl sb

Pročitajte više