Slovenija: Ne prestaju kritike zbog talijanskih "provokacija"

U Sloveniji se nastavljaju prosvjedi antifašističkih udruga protiv "mlakih" reakcija sadašnje vlade na "neofašističke provokacije" iz Italije, izazvane kontroverznim filmom "Srce u jami".

Udruga "Primorski partizanski učitelji" iz Kopra u petak je u izjavi za javnost navela da je između dva rata iz fašističke Italije protjerano 100.000 Slovenaca, a u vrijeme okupacije u II. svjetskom ratu Talijani su ubili njih gotovo 15.000.

To su rječite brojke koje govore o zločinačkom ponašanju talijanskog fašizma koji je htio pokoriti Slovence genocidnim sredstvima, navela je spomenuta udruga u priopćenju.

Udruga je izjave i ponašanje nekih snaga u Italiji povodom prikazivanja spomenutog filma i Dana sjećanja na talijanske izbjeglice i fojbe nazvala "neofašističkim provokacijama" na koje slovenska vlada desnog centra ne reagira.

Rupel je u četvrtak odnose s Italijom ocijenio odličnima, unatoč "medijskoj galami" koja se podigla u zadnje vrijeme, a ocijenio je da je u Italiji i Sloveniji pitanje potaknuto unutarpolitičkim motivima.

Odnosi s Italijom u fokusu su javnosti i lijeve oporbe u Sloveniji i zbog zakonskog prijedloga o ekološkoj zaštiti mora izvan talijanskih teritorijalnih voda i zbog upozorenja da bi Italija tako nakon Hrvatske mogla "zatvoriti" Jadransko more i onemogućiti Sloveniji izlaz na otvoreno more.

Slovenski mediji ovih su dana izvještavali i o tome da je talijanski parlament raspravljao i o sigurnosti nuklearke Krško, a posebno nezadovoljstvo na slovenskoj obali izazvala je i informacija da vlada ispituje mogućnost povrata nekretnina talijanskim esulima u naturi, što je odmah demantirano. Jedan odvjetnik iz Kopra zatražio je naime od vlade informaciju o nekoliko tisuća slučajeva sadašnjih talijanskih državljana kojima je nakon iseljenja u 60-im godinama bilo oduzeto jugoslavensko državljanstvo, a živjeli su na tom području. Državljanstvo je naime jedan od uvjeta za eventualni povrat imovine po zakonu o denacionalizaciji iz 1990. godine iako su sva pitanja u vezi s problematikom imovine optanata s današnjeg slovenskog teritorija službeno riješena tzv. španjolskim kompromisom tijekom procesa uključivanja Slovenije u Europsku uniju i liberalizacijom propisa s područja prodaje nekretnina strancima.

(Hina) xfl ybr

Pročitajte više