slovenija: oporba jasan pobjednik izbora za europski parlament

Oporbene stranke desnog centra jasan su pobjednik nedjeljnjih izbora za sedam slovenskih predstavnika u Europskom parlamentu, a jedino pitanje koje se pri tome postavlja je li riječ o trendu koji bi mogao dovesti do njihove pobjede na jesenskim parlamentarnim izborima.

Slovenski mediji u ponedjeljak najvećim uspjehom ocjenjuju čak dva mandata Nove Slovenije (demokršćana) i činjenicu da su osvojili nešto više glasova od vladajućih liberalnih demokrata (LDS) premijera Antona Ropa, dok je uspjeh Janšine Demokratske stranke (SDS) bio u neku ruku očekivan s obzirom na to da je riječ o najjačoj opozicijskih skupini u sadašnjem parlamentu.

Kako ocjenjuje ljubljanski list "Dnevnik", lista Nove Slovenije koju su predvodili nekadašnji premijer u prvoj demokratskoj (Demosovoj) vladi s početka 90-ih Lojze Peterle i politički gotovo anonimna Ljudmila Novak premašila je sva očekivanja i tako pripomogla uspjehu desnog centra. Na listi Janšinih Demokrata mandate su osvojili Miha Brejc, sadašnji zastupnik u parlamentu i isto tako nepoznata Romana Jordan Cizelj.

Na listi vladajućih liberalnih demokrata (LDS) plasirali su se u Europski parlament Jelko Kacin, dugogodišnji predsjednik parlamentarnog odbora za vanjsku politiku, te novinarka lista "Delo" Mojca Drčar Murko. Na listi Udružene liste socijalnih demokrata (ZLSD) - iako posljednji na listi - uspio je uz pomoć preferencijalnih glasova dobiti europski mandat predsjednik parlamenta Borut Pahor, što bi moglo najaviti i njegov odlazak sa mjesta predsjednika stranke, o čemu se prije nekoliko mjeseci spekuliralo.

Dan nakon izbora na koje se je odazvalo samo 23,5 posto birača (najmanje od svih država EU-a) jasno je da su rezultati poraz i veliko upozorenje pred jesenske parlamentarne izbore za najjaču stranku u vladi, liberalne demokrate (LDS) premijera Antona Ropa. On sam najavio je veću mobilizaciju u stranci u idućim mjesecima, no stranke desnog centra tvrde da su rezultati znakoviti i već najavljuju pobjedu na jesen čime bi zaustavili dominaciju lijevog centra izraženu u posljednjih 12 godina, kada su formirali više vlada.

Kako tvrdi komentatorica lista "Dnevnik", slabim rezultatima liberalnih demokrata kumovalo je više čimbenika. To su, navodi list, njihova pozicija u slučaju "izbrisanih neslovenaca" kada je desnica vladin prijedlog zakona o toj materiji uspjela uvjerljivo srušiti na referendumu, ali još više stalne kritike oporbe o korupciji i "oholosti" skoro kao stilu vladanja te stranke.

Zanimljivo je da je i ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel, koji u stranci važi kao predstavnik konzervativnog stranačkog pola, odmah nakon objave rezultata rekao da se stranci osvetilo "ljevičarenje" i da je zadnjih mjeseci zauzimala stajališta koja su bila bliža strankama ljevice i novoosnovanom

nestranačkom "Forumu 21", bivšeg predsjednika Milana Kučana, nego stranci koja želi biti stranka centra, s vlastitim nezavisnim stranačkim identitetom.

(Hina) xfl ybr

Pročitajte više