Slovenija: Otvorena birališta

U SLOVENIJI je jutros otvoreno 3.388 birališta i otpočelo glasovanje za sastav novog devedeseteročlanog parlamenta o čemu ovisi tko će formirati buduću vladu.

Prvi neslužbeni rezultati bit će poznati nekoliko sati nakon zatvaranja birališta, a prije toga objavit će se i ex-poll ispitivanja koja će dati približnu sliku o uspjehu stranaka.

Prema svim dosadašnjim najavama, za osvajanje relativne većine u parlamentu bore se liberalni demokrati (LDS) sadašnjeg premijera Antona Ropa i Demokratska stranka (SDS) oporbenog prvaka Janeza Janše, a dobivanje mandata za sastav nove vlade ovisit će i o uspjehu stranaka koje su se s jednom od tih stranaka spremne koalicijski povezati.

Ovo su četvrti parlamentarni izbori u Sloveniji od stjecanja samostalnosti i prvi na kojima su birališta, osim zastavom Slovenije, ukrašena i zastavom Europske unije u koju je Slovenija ušla 1. svibnja ove godine. Sve koalicijske vlade formirane nakon izbora 1992., 1996. i 2000. formirali su liberalni demokrati koje je tada vodio Janez Drnovšek, sadašnji predsjednik države.

Na ovim izborima, po procjenama i istraživanjima javnog mišljenja, prvi put je odnos vodećih stranaka lijevog i desnog centra tako izjednačen da bi moglo doći do situacije u kojoj liberalni demokrati ne bi bili u vladi. Premijer Anton Rop čije vodstvo u stranci ovisi i o rezultatu ovih izbora, izjavio je kako očekuje da će stranka i na ovim izborima biti relativni pobjednik, a nije potpuno isključio ni mogućnost formiranja "velike koalicije" s Janšinom ili nekom drugom strankom desnog centra.

Današnji izbori protječu i u znaku štrajka većine slovenskih novinara i redakcija koji je otpočeo iza ponoći, a uzrokovan je nepristajanjem poslodavaca na sklapanje povoljnijeg samostalnog profesionalnog ugovora sa sindikatom novinara.

Od jutros velika većina radio i televizijskih postaja objavljuje samo izjavu sindikata o razlozima štrajka i najnužnije obavijesti o vremenu. Štrajk će se nastaviti i idućih dana, kako najavljuju novinari - sve do ispunjenja njihovih zahtjeva o početku pregovora, a novine će u ponedjeljak izaći na manjem broju stranica. Svoj servis na slovenskom i engleskom jeziku danas ne objavljuje slovenska tiskovna agencija STA, a u štrajku su i novinari nacionalne Televizije Slovenija, za razliku od komercijalne televizijske postaje POP-TV.

Pročitajte više