Slovenija: Počeli postupci oko imenovanja nove vlade

Nova slovenska vlada, koju će umjesto Janeza Drnovšeka voditi njegov dosadašnji ministar financija Anton Rop, mogla bi u parlamentu biti potvrđena prije Božića osigura li se ubrzana procedura i suglasnost stranaka u sadašnjoj vladajućoj koaliciji koja je na polovici redovnog mandata.

Ropa je u četvrtak primio predsjednik države Milan Kučan, obećavši da će već u petak sa strankama u parlamentu utvrditi ima li Rop, kojega za budućeg predsjednika vlade predlažu liberalni demokrati i premijer u ostavci Janez Drnovšek, potrebnu parlamentarnu većinu.

U međuvremenu, nastavljaju se i razgovori četverostranačke koalicije kako popuniti prazno mjesto ministra financija za koje se radi potrebe svođenja inflacije u europske okvire i smanjenja javno-financijskog opterećenja smatra da će u iduće dvije godine biti pod posebnom pozornošću javnosti. To je mjesto odbio profesor ekonomije na ljubljanskom sveučilištu Dušan Mramor, pravdajući se svojim velikim obvezama na fakultetu.

Oporbene stranke unaprijed su priopćile kako će u parlamentu glasovati protiv nove vlade i mandatara Ropa za kojega kažu da sa svog sadašnjeg mjesta nije ništa učinio za smanjenje inflacije i ´veću transparentnost´ javnih financija, te preglednije poslovanje vlade u prodaji državne imovine.

Predsjednik parlamenta Borut Pahor, inače i šef udružene liste socijalnih demokrata (ZLSD) koja u vladi surađuje s liberalnim demokratima, najavio je 20. prosinca kao najvjerojatniji datum kad bi parlament trebao glasovati o potvrđivanju nove vlade, za što sadašnja koalicija ima uvjerljivu većinu.

Slovenski promatrači ne vjeruju da bi u odnosu na dosadašnju u novoj vladi moglo biti nekih bitnijih promjena iako Demokratska stranka umirovljenika (DESUS) tvrdi da neće ostati u vladi ako ne dobiju neki ministarski resor na što do sada nisu imali pravo.

Pročitajte više