Slovenija: Poskupljenja nisu u vezi s ulaskom u EU

NOVE cijene na autocestama, u poštama i na željeznici koje u Sloveniji važe od 1. svibnja nisu u neposrednoj vezi s ulaskom u Europsku uniju, ustvrdio je u ponedjeljak novi ministar za europske poslove Milan Cvikl dodajući da su ona bila ranije programirana i nemaju veze s ulaskom u EU niti sa strahovima o velikom povećanju nekih cijena.

Uz spomenuta, očekuju se i poskupljenja udžbenika, automobilskog osiguranja, a nove cijene svojih usluga već su počele naplaćivati i domaće banke.

Neki ekonomisti smatraju da bi mogući val poskupljenja mogao biti izazvan brzim uvođenjem eura.

Guverner centralne banke Mitja Gaspari najavio je da će Slovenija već u lipnju predati molbu za ulazak u mehanizam europskih tečajeva ERM 2 kao "čekaonicu" za uvođenje eura 2007. godine. To znači da bi tečaj tolara bio manje-više fiksiran uz euro uz manja odstupanja, no centralna banka vjeruje da je sadašnji tečaj realno tržišni. U tom slučaju ne bi bilo jednokratne devalvacije tolara koja bi izazvala pad standarda niti njegove revalvacije koja bi, ako se najavi, mogla privući burzovne špekulante da ga otkupljuju u većim količinama kako bi zaradili na tečajnoj razlici.

Gaspari trgovcima u preporučuje da već sada počnu uz cijene u tolarima isticati i cijene artikala u europskoj zajedničkoj valuti jer je, kako navodi, jasno da se je Slovenija ulaskom u Europsku uniju potencijalno odrekla i dijela suverenosti, među ostalim i na području monetarne politike.

Pročitajte više