slovenija: predsjednici države i parlamenta žale zbog hrvatske odluke

Slovenski predsjednik Janez Drnovšek izrazio je u subotu "žaljenje prijedlogom hrvatske vlade i Sabora o jednostranom proglašenju zaštićenog ribolovnoekološkog pojasa u maeđunarodnim vodama Jadrana", priopćio je tijekom poslijepodneva njegov kabinet.

Zbog odluke Hrvatskog sabora žaljenje je izrazio i predsjednik slovenskog Državnog zbora (parlamenta) Borut Pahor.

Drnovšek je - kako navodi njegov ured - izrazio tim povodom svoje iznenađenje i žaljenje, dodajući da Hrvatska nastavlja s aktivnostima koje nije preporučila Europska komisija, a u suprotnosti su i s očekivanjima Italije i Slovenije.

"Dogovaranje mora biti jedini model rješavanja odnosa između država, a sporazumno i uvažavajući interese svih strana, a ne jednostranim potezima, treba riješiti i ribolovno-ekološku zaštitu Jadrana", navodi se u Drnovšekovu priopćenju, te podsjeća da je u takvom tonu protekao i zadnji njegov susret s predsjednikom Hrvatske Stipom Mesićem u Ohridu (Makedonija).

Zajedničko rješenje za Jadran, za koje je zainteresirana i Slovenija, trebalo bi, navodi slovenski predsjednik, potražiti u zajedničkom dogovoru sa svim jadranskim državama.

Uz to, Drnovšek je rekao kako se od Hrvatske očekuje "da smogne dovoljno političke mudrosti u ovom za nju značajnom razvojnom razdoblju", dodajući kako ubuduće od Hrvatske očekuje da će daljnje aktivnosti voditi "u suglasju s ostalim jadranskim državama među koje spada i Slovenija".

Predsjednik parlamenta Borut Pahor u svojoj je izjavi pak istaknuo da će se Slovenija na hrvatski potez odazvati "na promišljen, odnosno staložen način", naglasivši da je Sabor svoju odluku donio, a da prethodno "nisu održani prethodni dogovori sa susjednim državama i Europskom unijom".

"Naravno, Hrvatska ima pravo na taj potez, ali to svoje pravo realizira na način koji zadire u naša prava", rekao je Pahor, precizirajući da se ta njegova kvalifikacija odnosi na "moguće onemogućavanje slovenskog izlaza na otvoreno more", odnosno onemogućavanje "teritorijalnog dodira slovenskih i međunarodnih voda".

Hrvatska je to dijalogom mogla izbjeći, a ne radi se o tome ima li netko na nešto pravo ili ne, nego o načinu kako se to postigne, izjavio je Pahor, dodajući da na cijelu stvar slično gleda i "europska politika". Pahor je podsjetio da je slovenski parlament već više puta od Hrvatske zatražio u svojim deklaracijama da se međudržavna pitanja ne rješavaju "politikom jednostranih koraka".

Kako je popodne javio kabinet slovenskog premijera Antona Ropa, koji boravi u Rimu na međuvladinoj konferenciji o reformi EU-a, Rop se popodne susreo i s talijanskim predsjednikom vlade Berlusconijem.

"Oba su premijera zbog jednostranog hrvatskog proglašenja ekološko-ribolovne zone u Jadranu zabrinuta, te su se dogovorila da će ministri vanjskih poslova Slovenije i Italije idućeg tjedna o tome oblikovati zajedničko stajalište", navodi, pozivajući se na izvore bliske slovenskom premijeru Ropu, agencija STA.

Slovenski izvori navode da su Rop i Berlusconi ocijenili kako u to pitanje treba uključiti i ministarstva okoliša i prostora, te poljoprivrede i ribarstva.

(Hina) fl br

Pročitajte više