Slovenija prihvatila zakon kojime se uvode kazne za urednike koji dopuštaju govor mržnje

Foto: FAH

SLOVENSKI parlament prihvatio je u utorak sa samo dva glasa protiv izmjene zakona o medijima kojima se među ostalim uređuje pitanje internetskih komentara koji će zbog pojava tzv. govora mržnje ubuduće morati biti moderirani, a za njihov sadržaj biti odgovorni urednici medija i društvenih mreža.

Ukoliko urednici u najkraćem roku ne uklone, odnosno ne izbrišu komentare koje ustav i zakon interpretiraju kao poticanje netolerancije i neprijateljstva na vjerskoj, rasnoj, nacionalnoj ili nekoj drugoj osnovi medij može biti kažnjen globom od 500 do 5000 eura. Novinarske strukovne udruge uglavnom su pozdravile zakonsku novost, uz rezerve jedne publicističke udruge koja smatra da se time ograničava prostor slobode govora.

Mnogo više prijepora već tijekom javne rasprave o novom zakonu izazvale su njegove odredbe koje reguliraju vrijeme predviđeno za emitiranja domaće glazbe, odnosno glazbenih radova slovenskih autora i izvođača, na nacionalnom radijskom servisu i drugim radio postajama.

Zadržana je odredba prema kojoj nacionalni radio servisi moraju emitirati najmanje 40 posto domaće glazbe u svom programu, lokalne postaje 25, a komercijalni radijski programi 20 posto, ali je uvedena nova kvota koja će osigurati da se veći dio tih kompozicija pušta tijekom dnevnih sati, a ne u noćnom satima, na što su se glazbeni urednici često odlučivali jer je strana glazba slušanija i komericjalno zanimljivija.

Prema izmijenjenom medijskom zakonu, radio postaje će 60 posto domaće glazbe koje po zakonu moraju emitirati na dan puštati u dnevnom terminu od 6 sati ujutro do 19 sati na večer.

Pročitajte više