Slovenija: Probleme u Umagu izazvao virus

ZDRAVSTVENE probleme slovenskih bankarskih službenika koji su proteklog vikenda boravili u Umagu po svoj je prilici izazvao virus, a ne bakterija salmonele, kako su ovih dana javljali slovenski mediji, upozorio je u priopćenju izdanom u četvrtak slovenski Zavod za zaštitu zdravlja.

U uzorcima stolice četvoro gostiju otkriveni su na medicinskom fakultetu u Ljubljani virusi koji izazivaju salmoneli slične simptome, s izuzetkom visoke temperature. Tzv. virusni proljev kojega izazivaju virusi bolest je koja se vrlo brzo širi s jedne osobe na drugu, neposrednim kontaktom, preko kontaminiranih površina, pa i zrakom, a proljetni, jesenski i zimski mjeseci najpogodniji su za širenje takvih epidemija i drugih crijevnih bolesti, kaže se u priopćenju.

Bolest je obično kratka, traje od 24 do 60 sati i ne ostavlja posljedice, a nema ni posebnog načina liječenja, osim što treba paziti na higijenu i često pranje ruku, te s mnogo tekućine nadoknađivati izgubljene elektrolite u organizmu, upozorava slovenski zavod za javno zdravstvo.

Slovenski su mediji proteklih dana, pozivajući se na sindikat bankarskih službenika koji je organizirao sportska natjecanja slovenskih bankara u umaškom hotelu Istra, navodili da se nakon povratka u Sloveniju oko 200 sudionika javilo liječnicima sa simptomima salmonele i da je izvor zaraze vjerojatno hrana ili voda. Ukupno 13 od 189 oboljelih koji su se javili liječnicima bilo je hospitalizirano.

Pročitajte više