Slovenija: Propalo parlamentarno zasjedanje o korupciji i klijentelizmu

NAJAVLJENA rasprava o korupciji i klijentelizmu, koju je slovenski parlament trebao na zahtjev oporbe održati u četvrtak, propala je zbog bojkota oporbe i neće se održati, nakon što su zastupnici oporbenih stranaka u četvrtak navečer napustili zastupničke klupe.

Kako je u izjavama za medije pojasnio predsjednik Demokratske stranke (SDS) Janez Janša, tako su postupili zbog nametnute procedure o ograničenju rasprave na 15 minuta, u kojoj navodno ne mogu pojasniti svoje tvrdnje niti iznijeti dokaze da liberalni demokrati (LDS), najjača stranka u vladi, "ljudima te stranke i simpatizerima" te njihovim privatnim tvrtkama netransparentnim načinom osigurava profitabilne poslove u javnim poduzećim i poduzećima s većinskim državnim udjelom, kao što su Telekom, Pošta, Mobitel i neka druga. Tim se poslovima velika sredstva odlijevaju u privatne džepove, izjavio je Janša za komercijalnu televizijsku postaju POP-TV. On je pojasnio da je dokaze o tome poslao i državnom tužiteljstvu.

Predsjednik vijeća liberalnih demokrata Gregor Golobič, kojega oporba sumnjiči kao "sivu eminenciju" najveće stranke na području glavnih kadrovskih pitanja u državi i "prelijevanja" sredstava, izjavio je kako je potez Janšine opozicije motiviran skorašnjim parlamentarnim izborima i da je riječ o "izmišljotinama". Golobič tvrdi da mu se Janša "privatno osvećuje" jer je vodio više izbornih kampanja u kojima su liberalni demokrati porazili opoziciju.

Ministrica pravosuđa i nekadašnja državna tužiteljica Zdenka Cerar navela je da nema dokaza da je netko iz Slovenije upleten u istragu o 500 milijuna švicarskih franaka tajnih fondova poduzeća Ericsson, koja se vodi u Švicarskoj. Janšina opozicija, pozivajući se na pisanje njemačke revije "Spiegel", navodi sumnje da je Ericsson, kao i u nekim drugim istočnoeuropskim državama, do koncesije za UMTS mobilnu telefoniju došao na netransparentan način.

(Hina) xfl ybr

Pročitajte više