Slovenija si uzela kompletnu Savudrijsku valu

SLOVENSKA Vlada danas je službeno prihvatila uredbu o određivanju slovenskog ribolovnog područja na moru, koje u potpunosti obuhvaća Savudrijsku valu (Piranski zaljev), morsko područje na Jadranu koje je godinama sporno pitanje u odnosima između Hrvatske i Slovenije.

Kako javlja slovenski 24ur, prihvaćanje uredbe potvrdilo je tamošnje Ministarstvo vanjskih poslova koje je navelo kako je uredba prihvaćena temeljem zakona o morskom ribarstvu iz 2002. godine, a njome se definira slovensko ribolovno more u tri zone.

Zona A, po navodima slovenskog MVP-a, obuhvaća unutarnje pomorske vode, koje pak obuhvaćaju kompletnu Savudrijsku valu. Zona B obuhvaća slovensko teritorijalno more, tj. morsko područje koje sa sjeverne strani ograničava Osimska granica do točke T5, dok s južne strane granična linija ide od rta Savudrija do točke T6.

Spomenuta točka definirana je sporazumom Drnovšek-Račan kao južna točka tzv. "dimnika". Ribolovna zona C ustvari je slovenska zaštitna ekološka zona i područje otvorenoga mora.

Slovensko ministarstvo tvrdi da je danas prihvaćena uredba ustvari privremeno rješenje problema, te će se primjenjivati do uvođenja pravila za ribolovstvo iz Sporazuma o pograničnom prometu i suradnji, odnosno do primjene Sporazuma o državnoj granici između Hrvatske i Slovenije.

Pročitajte više