Slovenija uzela nove odvjetnike koji će tužiti Hrvatsku zbog arbitraže

Foto: FAH

U TUŽBU protiv Hrvatske, koju zbog arbitražnog spora namjerava sredinom srpnja predati sudu EU-a u Luksemburgu, Slovenija će ući s novom odvjetničkom ekipom iz Francuske, koju čine mladi, ali iskusni pravni stručnjaci, piše danas ljubljanski dnevni list "Dnevnik".

Sloveniju više neće zastupati odvjetnička kancelarija Allaina Pelleta, koji je slovensku vladu zastupao na arbitraži i savjetovao u postupku nakon donošenja arbitražne presude, nego nova ekipa mladih francuskih pravnika iz odvjetničkog ureda Sygna&Partners, koji je osnovan 2004. godine, tvrdi list dodajući da se nova ekipa pravnika, koju je izabrao premijer Miro Cerar, već priprema na zahtjevni pravni postupak u Luksemburgu koji bi, kako navode, mogao trajati i do dvije godine.

Cerar je jučer, nakon što Europska komisija nije odlučila podržati najavljenu slovensku tužbu zbog neimplementiranja arbitražnog rješenja, izrazio razočarenje takvim stavom koji smatra političkim i pristranim, ali je najavio da će Slovenija u tužbu svejedno ići sama. O tome namjerava u srijedu obavijestiti sve stranke koje su dobile zastupnike u parlamentu izabranom 3. lipnja, dok će njegova vlada konačnu odluku o tužbi donijeti na svojoj redovnoj sjednici u četvrtak.

U razgovoru za Slovensku televiziju Cerar je sinoć kazao kako je uvjeren da će sud EU-a donijeti presudu u korist Slovenije, jer se neprimjenjivanjem arbitraže krši europsko pravo te pravila Schengena i zajedničke ribolovne politike EU-a. Nakon toga bi Hrvatsku na primjenu arbitražnog rješenja trebala primorati nova Europska komisija.

Cerar je izrazio očekivanje da sudski postupak neće negativno djelovati na općenite odnose s Hrvatskom u smislu ekonomske, turističke i druge suradnje, koja je obostrano korisna, te na dobre odnose stanovništva s obje strane granice.

Pročitajte više