Slovenija: Vajgl odbija Rupelov prijedlog o povijesnoj komisiji za odnose s Hrvatskom

SLOVENSKI ministar vanjskih poslova Ivo Vajgl ocijenio je neumjesnim prijedlog svog prethodnika Dimitrija Rupela o osnutku komisije koja bi se bavila odnosima Slovenaca i Hrvata u dvije Jugoslavije.

"S Hrvatskom nikad nismo imali povijesnih hipoteka zbog kojih bi bilo potrebno osnivati takvo povjerenstvo", rekao je u utorak navečer Vajgl za komercijalnu TV-postaju POP-TV.

Rupel, koji od smjene s mjesta šefa diplomacije prije dva mjeseca djeluje kao zastupnik oporbenih Demokrata (SDS) Janeza Janše, rekao je u utorak poslijepodne na konferenciji za tisak da bi komisija sastavljena od slovenskih i hrvatskih povjesničara i pravnika mogla depolitizirati i staviti na ekspertnu razinu probleme koji postoje među državama, osobito u pogledu nedefinirane granice na moru.

"Takvu smo komisiju imali s Italijom i Austrijom zbog povijesnih opterećenja iz razdoblja rata, dok s Hrvatskom nikad nismo imali povijesne hipoteke", rekao je u razgovoru za POP-TV sadašnji ministar vanjskih poslova Vajgl.

U vezi sporne granice na moru rekao je da je parafirani sporazum Drnovšek-Račan, unatoč tome što ga Hrvatska više ne smatra aktualnim, "jedini dokument na kojemu je postignuta ozbiljna suglasnost dviju vlada".

Pročitajte više