Slovenija: Završen sastanak CEFTA-e

Sudionici plenarnog zasjedanja CEFTAe, koje je u petak održano na Brdu kod Kranja, ocijenili su u svojoj izjavi nakon sastanka da je potrebno zadržati dobru suradnju koja je među državama članicama postignuta u proteklih deset godina postojanja CEFTAe, osobito u razini trgovinske suradnje. L

To bi se, ocjena je sudionika, trebalo održati i nakon što se 1. svibnja iduće godine Europskoj uniji pridruže Poljska, Češka, Slovačka, Mađarska i Slovenija, a u CEFTA-i ostanu samo Rumunjska, Bugarska i Hrvatska. Za to je posebno zainteresirana Slovenija koja s Hrvatskom ima veliku trgovinsku razmjenu, budući će se ona od 1. svibnja iduće godine odvijati po propisima koje predviđa sporazum o stabilizaciji i pridruživanju EU-a i Hrvatske, a ne bilateralni sporazum o slobodnoj trgovini.

Slovenska ministrica za ekonomske odnose Tea Petrin najavila je da će članice CEFTA-e koje iduće godine ulaze u EU zatražiti da se sporazumi koje EU ima s Hrvatskom, Bugarskom i Rumunjskom prilagode kako se ne bi pogoršali uvjeti trgovanja s tim državama.

Slovenski premijer Anton Rop izjavio je da Slovenija podržava da se što prije zaključe protokoli o prilagodbi spomenutih sporazuma, pri čemu treba, kako je dodao, barem sačuvati sadašnji stupanj liberaliziranosti trgovinskih odnosa i uvažiti činjenicu da će proširena EU iduće godine imati 25 članica.

(Hina) fl dj

Pročitajte više