Slovenija: Zbog krivotvorina hologramska zaštita diploma?

ZBOG nekoliko afera oko krivotvorenih diploma u Sloveniji razmišljaju o dodatnoj hologramskoj zaštiti tih dokumenata, javljaju slovenski mediji.

Posebno se na udaru našlo Sveučilište u Mariboru jer su ovog tjedna dva lažna građevinska inženjera vodeće građevinske tvrtke SCT u Ljubljani dala ostavke pod uvjetom da se njihova imena ne otkrivaju, a oba su imala lažne diplome Građevinskog fakulteta u Mariboru. Otkriveni su na osnovu anonimne prijave, a policija sada traži one koji su izradili lažne diplome.

Krajem prošle godine zbog krivotvorene diplome jednog od vodećih ljudi na Slovenskim željeznicama, ostavku je morao dati direktor Blaž Miklavčič. U spomenutom je slučaju objavljeno i ime čovjeka koji je diplomu Ekonomsko-poslovog fakulteta u Mariboru iskoristio iako nikada na tom fakultetu nije studirao.

Na mariborskom sveučilištu tumače da njihovi dokumenti imaju više načina zaštite, među ostalim i suhi žig, te originalne potpise dekana i rektora, ali poduzeća nekad "nasjedaju" jer kao dokaz stupnja obrazovanja često uzimaju fotokopije.

Sveučilište razmišlja o dodatnim stupnjevima zaštite, pa i hologramskom, svojih dokumenata jer zbog afera dolazi na neopravdano slab glas.

Za falsificiranje službenih dokumenata u Sloveniji je zakonom predviđena zatvorska kazna do dvije godine.

Pročitajte više