Sloveniji ne odgovara hrvatski prijedlog o arbitru za razgraničenje na moru

SLOVENSKA vlada službeno još nije niti neće komentirati odgovor Hrvatske na inicijativu Slovenije o rješavanju pograničnih pitanja pred trećom stranom.

Na jučerašnjoj sjednici hrvatska Vlada je slovenskoj poslala odgovor na inicijativu u kojem prihvaća prijedlog o trećoj strani kao arbitru, ali ne i samu instituciju pred kojom bi se arbitražni postupka vodio.

Međutim, stav Slovenije prema hrvatskom prijedlogu iznio je slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel koji je danas u Portorožu kazao kako je za Sloveniju neprihvatljivo da se arbitražni postupak o morskoj granici vodi pred Međunarodnim sudom za pravo mora u Hamburgu.

Zanimljivo kako je Rupel otkrio još tri točke slovenske inicijative o kojima se do sad nije govorilo u javnosti, a to su pored problema razgraničenja, rješavanje problema hrvatskih štediša Ljubljanske banke, zatim pitanje ribolova i na koncu problem Nuklearne elektrane Krško.

Hrvatska odgovorila na sva četiri prijedloga Slovenaca

Rupel je odgovorio kako je hrvatska Vlada Sloveniji poslala odgovore vezane uz sve četiri točke inicijative, međutim hrvatskoj je javnosti priopćen tek detalj iz točke o morskoj granici tj. o hamburškom Sudu.

Slovenci su naime prije otprilike dva tjedna predložili da arbitražu o pitanjima razgraničenja na moru vodi Sud za mirenje i arbitražu pri Organizaciji za europsku sigurnost i suradnju (OESS), što Hrvatska nije prihvatila već je rečeno kako bi primjerenije bilo da se postupak vodi pred spomenutim Međunarodnim sudom za pravo mora.

I Zagreb i Ljubljana su sve do danas držali u tajnosti detalje vezane uz slovensku inicijativu, stoga nije jasno zbog čega je Rupel danas odlučio otkriti više detalja o istoj. On također nije želio govoriti o sadržajima odgovora koje je hrvatska Vlada jučer poslala Sloveniji, a vezano uz preostale tri točke inicijative o rješavanju problema.

Službena Ljubljana bez komentara, stručnjaci protiv hrvatskog prijedloga

Ljubljana danas nije željela komentirati hrvatski prijedlog, već je iz Vladinog ureda glasnogovorništva priopćeno kako se hrvatski odgovor još proučava. Rupel je pak u Portorožu rekao kao hrvatski odgovor omogućava daljnje pregovore zbog čega će Ljubljana intenzivirati razgovore sa Zagrebom oko konačnog razrješenja otvorenih pograničnih pitanja.

Slovenski stručnjaci za morsko pravo Patrick Vlačič i Marko Pavliha smatraju kako hrvatski prijedlog ne nudi pravi način za rješenje problema pomorske granice. Smatraju kako je Sud u Hamburgu relativno mlada sudbena institucija koja gotov da nema iskustva na području rješavanja pograničnih sporova.

I.K.
Foto: AFP

Pročitajte više