Slovenijo, izbjegavaj potencijalne incidente

REAGIRAJUĆI na jučerašnju izjavu slovenskog ministra vanjskih poslova Dimitrija Rupela, Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI) u današnjem je priopćenju izrazilo uvjerenje u daljnji napredak rada međudržavnih povjerenstava osnovanih nakon sastanka i dogovora dvaju predsjednika vlada u kolovozu 2007. godine na Bledu.

Rupel je naime jučer rekao da su odnosi između Hrvatske i Slovenije "pozitivni, ali i zapleteni", te dodao da se granično pitanje s Hrvatskom treba riješiti prije njezinog ulaska u Europsku uniju, jer bi Slovenija bez toga teško pristala na ratifikaciju hrvatskog pristupnog sporazuma.

O točkama dogovora na Bledu bilo je govora i tijekom zadnjeg sastanka ministara vanjskih poslova Hrvatske i Slovenije, Gordana Jandrokovića i Dimitrija Rupela, održanog prošlog mjeseca na Brdu kod Kranja.

"S tim u svezi potvrđujemo još jednom spremnost na rješavanje otvorenih graničnih pitanja pred neovisnim međunarodnim pravosudnim tijelom. Bilateralna pitanja ne smiju i ne trebaju utjecati na pristupne pregovore neke zemlje jer to odudara od duha i načela funkcioniranja Europske unije. Stoga bi takva odluka o uvjetovanom rješavanju otvorenih pitanja bila presedanom koji bi dugoročno mogao utjecati na sveukupne odnose dviju država i dvaju naroda", navodi se u priopćenju MVPEI-a.

Hrvatsko ministarstvo stoga poziva Sloveniju da i dalje zajedno nastave rješavati postojeće probleme u duhu dobrosusjedstva i suradnje, uz poziv slovenskoj strani da na jednak način pristupi ovim procesima, izbjegavajući potencijalne incidente.

R.I.
Foto: AFP arhiva

Pročitajte više