Slovenska kršćanska stranka: Arbitraža neće omogućiti suživot

SLOVENSKA kršćanska pučka stranka Nova Slovenija je danas izglasala Rezoluciju o odnosima između Republike Slovenije i Republike Hrvatske. Vijeće Nove Slovenije je u Rezoluciji naglasilo svoju uvjerenost da arbitražni sporazum o načinu rješavanja graničnoga spora između dviju država po svojem sadržaju i načinu provođenja neće omogućiti rješavanje graničnog pitanja u duhu dugoročnoga suživota i dobrih međususjedskih odnosa.

Kako stoji u priopćenju za javnost stranke Nova Slovenija, jedini način rješavanja graničnoga pitanja koji će uroditi dugoročnim suživotom su bilateralni pregovori.

U priopćenju stoji da su svi demokratski izabrani predstavnici svih političkih stranaka dužni riješiti nastali problem, a ne ga prebacivati na strane arbitre ili ramena birača.

Kako inzistiraju u Novoj Sloveniji, sva neriješena pitanja na kopnu i moru između Slovenije i Hrvatske moraju se riješiti prije ulaska Hrvatske u EU. U NS-u naglašavaju i da Sloveniji u skladu s pravnim naslijeđem Osimskog sporazuma i pravnim načelima razdruženja bivše Jugoslavije pripada teritorijalni dodir s otvorenim morem.

Pročitajte više