Slovenska stučnjakinja za pomorsko pravo: Savudrijska vala se neće dijeliti!

"Konačna odluka arbitraže o granici između Slovenije i Hrvatske u Savudrijskoj vali neće taj zaljev dijeliti po sredini zbog ekoloških razloga, ali i zemljopisnog oblika!, tvrdi Mirjam Škrk, slovenska stručnjakinja za pomorsko međunarodno pravo. Prema njenim riječima, u interesu je obiju zemalja, iz ekoloških, ali i turističkih razloga, da Savudrijska vala zadrži status unutarnjih morskih voda.

Kako prenosi slovenski Večer, Škrk je u intervjuu ocijenila da drugi Rehnov prijedlog sadrži sve slovenske vitalne interese, ali i načelo pravičnosti. "Mora se poštovati međunarodno pravo, pravičnost, dobrosusjedski odnosi i relevantna ekološka pitanja, ali i da rješenje mora biti pravedno za obje države. To su jamstva koja se moraju zadovoljiti.", objasnila je Škrk.

Nema povlačenja!

Ukoliko ne dođe do nekih promjena sporazuma u fazi pregovora, glavna je zadaća i slovenske i hrvatske diplomacije što prije ratificirati sporazum u parlamentu. Što se tiče referenduma kojega su u Sloveniji zahtijevale oporbene stranke na čelu s Slovenskom pučkom strankom Radovana Žerjava, Škrk je naglasila da bi "mogući referendum realizaciju arbitražnoga sporazuma samo usporio, ali čak i ukinuo ukoliko sporazum ne prođe na referendumu".

"Povlačenje je nemoguće", objasnila je Škrk eventualni pokušaj zaustavljanja postupka arbitraže. "Nijedna država ne može jednostrano napustiti taj vlak". Ipak, stručnjakinja je naglasila da je moguće da zemlje postignu sporazum izvan arbitražnoga suda, bilateralno, te da nakon toga obavijeste arbitre o postignutom dogovoru.

Najbolja verzija sporazuma za Sloveniju

Također, prema njenim riječima, odluka arbitražnoga suda i ulazak Hrvatske u EU nisu pitanja koja bi se u Sloveniji trebala potvrđivati referendumom. "Međunarodnopravno je rezultat arbitraže potpuno jasan", te on ne treba biti nešto preko čega će se lomiti stavovi slovenske javnosti o svojim političarima.

Ulazak Hrvatske u EU, nakon dvotrećinske podrške u parlamentu za ratifikaciju međunarodnog ugovora, također "nije pitanje za naknadni referendum".

Na kraju Škrk je objasnila da je prijedlog sporazuma "najbolja verzija sporazuma za Sloveniju u proteklih 18 godina".

Pročitajte više