Slovenska vlada mijenja zakone zbog ratifikacije sporazuma o Krškom

Slovenska vlada predložila je parlamentu promjene dvaju zakona koji se odnose na zaštitu od ionizirajućeg zračenja i nuklearnu sigurnost, čime je ispunila zahtjeve lokalnih općina na području Krškoga koje se protive ratifikaciji sporazuma o nuklearnoj elektrani Krško u sadašnjem obliku.

Kako je u petak priopćila slovenska tiskovna agencija STA, vlada predlaže da izmijenjeni zakoni uđu u parlamentarni postupak po hitnoj proceduri i da se razmatraju zajedno s ratifikacijom međudržavnog sporazuma o nuklearci.

Kako je u informaciji za javnost priopćilo slovensko ministarstvo za okoliš i prostor, izmjenama spomenutih zakona vlada se obvezuje da najkasnije do 2004. godine pripremi nacionalni program postupanja s radioaktivnim otpacima i iskorištenim atomskim gorivom, kako bi parlament do 2008. godine mogao odobriti lokaciju za skladište nuklearnih otpadaka. Samo skladište trebalo bi po tekstu izmjena zakona dobiti dozvolu za rad, odnosno postati operativnim najkasnije do 2013. godine.

Time se po tumačenjima u Ljubljani ispunjavaju uvjeti lokalnih vlasti u Krškom i nekih oporbenih stranaka da se nadopune kriteriji za skladištenje otpadaka i skupljanje sredstava za dekomisiju nuklearke, a Slovenija se usklađuje i s naputcima Europske unije u pogledu skladištenja radionuklearnog materijala.

Pročitajte više