Slovenska vlada o zemljovidu na koji je upozorio Jelinčić

SLOVENSKA vlada ocijenila je u četvrtak da morska granica između Slovenije i Hrvatske ne postoji, pa je zato ne treba unositi u zemljovide, makar oni imali samo turistički ili informativni značaj.

"Slovensko ministarstvo vanjskih poslova već je više puta prosvjedovalo protiv ucrtavanja linije razgraničenja na moru kao morske granice između Slovenije i Hrvatske u službene i druge karte Republike Hrvatske", navodi se u vlade premijera Antona Ropa zastupniku u parlamentu Zmagi Jelinčiču na njegove tvrdnje da se i u Sloveniji tiskaju zemljovidi na kojima je ucrtana granica na moru.

Slovenska vlada u odgovoru Jelinčiču navela je da turistička karta Hrvatske koju je po narudžbi Hrvatske turističke zajednice prije sedam godina izradio slovenski Zavod za geodeziju nema značaj službenog zemljovida premda karte na kojima se ucrtavaju nepostojeće morske granice mogu izazvati različite pogrešne interpretacije. Jelinčič je tražio smjenu direktora spomenutog zavoda koji je napravio turističku kartu, tvrdeći da taj zemljovid narušava teritorijalnu cjelovitost Slovenije.

Pročitajte više