Slovenska vlada ovog tjedna neće raspravljati o nuklearki Krško

Slovenska vlada ovoga tjedna neće raspravljati o ratifikaciji sporazuma o nuklearci Krško, zaključak je nakon drugog sastanka ministra za okoliš i prostor Janeza Kopača s predstavnicima Krškog i još dviju općina u okolici nuklearke koje se protive toj ratifikaciji.

Kako je u utorak priopćilo ministarstvo za okoliš i prostor, dogovoreno je da se idućeg tjedna održi još jedan sastanak ministra i predstavnika lokalnih vlasti, koji se zalažu za jamstva da će biti izgrađeno skladište za trajno skladištenje radioaktivnog otpada i da će za to dobiti financijsku kompenzaciju države. S obzirom na tu odgodu nije jasno kada će sporazum ući u parlamentarnu proceduru.

Kako je izjavio ministar Kopač nakon današnjeg razgovora s gradonačelnikom Krškoga Francijem Bogovičem, postignuta je načelna suglasnost o tome kako deblokirati hrvatsko-slovenski sporazum o nuklearci, pri čemu je slovenska vlada ponudila spomenutim općinama prijedlog da skladište za nuklearni otpad bude sagrađeno najkasnije do 2008. godine, a postalo bi operativno najkasnije do 2013. godine. Riječ je o skladištu za srednje i niskoradioaktivni otpad.

Bogovič je nakon razgovora izjavio da je lokalna zajednica zainteresirana u prvom redu za odgovarajuće skladištenje otpada pri čemu je na slovenskom parlamentu da se odluči hoće li u tome sudjelovati samo Slovenija ili i Hrvatska, kako je sporazumom o nuklearci predviđeno.

Pročitajte više