Slovenska vlada raspravljala o aferi Udba.net

SLOVENSKA vlada zatražila je u četvrtak od nadležnih ministarstava da spriječe zloporabe starih zbirki podataka kakve su došle do izražaja u aferi "Udba.net", a autor spomenutog skandala bit će vjerojatno razriješen dužnosti počasnog generalnog konzula u Australiji i Novom Zelandu.

Glasnogovornik slovenske vlade Gregor Krajc izjavio je da ministarstvo vanjskih poslova neće predložiti produženje konzularnog mandata Dušanu Lajovicu koji je na internetu objavio navodni popis suradnika bivše UDB-e, a nadležna ministarstva trebaju proučiti jesu li sadašnji načini zaštite i vođenja takvih i mogućih sličnih zbirki podataka adekvatni, kako bi se spriječile buduće zloupotrebe.

Lajovic je inače za vrijeme bivše Jugoslavije važio kao politički emigrant i industrijalac, a njegov je brat postao i član australskog parlamenta. Lajovic svoj osporavani potez objave liste imena navodnih Udbinih suradnika na internetu tumači željom da se Slovenija "suoči sa prošlošću" jer prethodnih godina nije izvršila lustraciju i distanciranje od razdoblja komunizma.

(Hina) fl dj

Pročitajte više