Slovenski Amnesty international protiv korištenja elektrošok-pištolja u policiji

SLOVENSKI ogranak međunarodne organizacije Amnesty International zatražio je od uprave policije da suspendira početak korištenja tzv. elektrošokpištolja, te upozorio da je korištenje električnih paralizatora nije u postpunosti ispitano i da su u svijetu zbog toga već zabilježeni slučajevi smrti.

"Države ne bi smjele dopustiti upotrebu takvog prisilnog sredstva sve dok se ne objave kredibilna i temeljita nezavisna istraživanja o tome je li njegova upotreba sigurna", kazala je za komercijalnu tv-postaju POP-TV Katarina Zidar iz slovenskog Amnesty Internationala.

Elektrošok-pištolji američke marke Taser već su nabavljeni za potrebe specijalnih policijskih jedinica, pri čemu uvoznik i vodstvo policije navode da je riječ o prisilnom sredstvu koje ne ostavlja negativne posljedice iako "žrtvu" trese sa 50.000 volti cijelih pet sekundi.

Jedini neposredni efekt nakon takvog elektroudara jest privremena bol u mišićima i slabost, tvrde zagovornici njegova korištenja u policiji.

Protivnici uporabe ovakvog oružja tvrde međutim da su u svijetu već zabilježeni smrtni slučajevi i zloporaba od strane kriminalaca, te da ono u slučaju da se upotrijebi nad osobama koje su ovisnici o drogama ili imaju mišićne smetnje mogu dovesti i do poremećaja u djelovanju srca.

"Zadnjih godina napadi na policiju u Sloveniji rastu i prošle smo godine imali 113 lakše ozlijeđenih policajaca", obrazložio je pvak potez policije Janez Rupnik iz odjela uniformirane policije.

Policija tvrdi da će elektrošok-pištolji i njihova upotreba u policiji biti pod potpunom kontrolom i da za nabavu imaju dozvolu ministarstva zdravlja, ali upozoravaju i na to da elektrošok-pištolj mogu kupiti i obični građani budući da se on zakonski ne tretira kao oružje, što pitanju daje drugu dimenziju.

(Hina) xfl ynab

Pročitajte više