Slovenski biskupi zabrinuti porastom vjerske netolerancije

SLOVENSKI biskupi zabrinuti su pojavama vjerske netolerancije prema rimokatoličkoj crkvi, izjavio je danas u Ljubljani na konferenciji za novinare biskup Anton Stres.

On je predstavio pismo Komisije za pravednost i mir slovenske biskupske konferencije koje je upućeno slovenskoj javnosti, ali i najvišim predstavnicima državne vlasti i organizacija za zaštitu ljudskih prava.

Stres je naglasio da se tolerancija često iskazuje u obliku "umjetničkih" ekscesa, poput onoga od prije mjesec dana kad je svjetski poznata slovenska skupina "Laibach" na promociji svog novog albuma oskrvnula jednu crkvicu u koju su doveli svoje goste, pa se tamo konzumirao alkohol. "Posebno je zabrinjavajuće da nitko od predstavnika vlasti nedvosmisleno ne osuđuje javno vrlo istaknute slučajeve vjerske netolerancije", ocijenio je biskup Stres.

Na vjersku toleranciju predstavnici rimokatoličke crkve u Sloveniji pozivaju i vodeće medije za koje kažu da "asistiraju" netolerantnom odnosu prema vjernicima i crkvenim institucijama.

"Nijedna društvena skupina u Sloveniji nije tako često meta napada netolerancije kao što je to slučaj s katoličkom crkvom", navedeno je među ostalim u otvorenom pismu slovenskih biskupa koje su poslali i stranim veleposlanicima u Ljubljani, apostolskom nunciju Svete stolice, te povjereniku za ljudska prava u Vijeću Europe u Strasbourgu.

Komisija za pravednosti i mir slovenske biskupske konferencije posebno ističe da se na reakciju u javnosti odlučila nakon najnovijeg incidenta u Kopru, 15. kolovoza kada su u platno omotana crkvena zvona kako bi se prigušio njihov zvuk. Stres kaže da je posebno zabrinjavajuće što je autor omotavanja crkvenih zvona na blagdan Velike Gospe, multimedijalni umjetnik i bivši vođa rock-skupine Buldožer Marko Brecelj, među ostalim i gradski vijećnik u Kopru.

Biskupi upozoravaju da takvi incidenti imaju u Sloveniji dugu tradiciju kojoj se nitko osim crkve ne suprotstavlja. Podsjetili su tako na skandal koji je prije 5 godina izazvala tada anonimna glazbena skupina "Strelnikoff" stavivši na naslovnicu omota svog albuma sliku Majke Božje Brezjanske (posebno čašćene u Sloveniji u svetilištu Brezje) sa štakorom u naručju. Tada su više mjeseci odnosi između crkve i države bili potpuno zahlađeni, a nadbiskup Ljubljane Franc Rode nije se odazivao niti na službena primanja koje je organizirala država kako bi naglasio svoj protest protiv vrijeđanja vjerskih osjećaja katolika.

Pročitajte više