SLOVENSKI FL: SUSTAVNO SE KRŠE LJUDSKA PRAVA "IZBRISANIH"

Odluku ustavnog suda o izdavanju retroaktivnih potvrda o stalnom prebivalištu za 11.000 "neslovenaca" treba izvršiti odmah, ocijenili su u utorak na konferenciji za novinare članovi Foruma za ljevicu (FL), dodajući kako će u suprotnome tu stvar internacionalizirati s obzirom da je riječ o kršenju ljudskih prava.

Članovi Foruma rekli su da će upoznati "sve nadležne europske i međunarodne ustanove" s tim da se u Sloveniji krše odluke ustavnog suda i da je to primjer "masovnog sistematskog kršenja ljudskih prava".

"Zahtijevamo da se odluka ustavnog suda u cijelosti poštuje, a sadašnji pokušaji da se među tzv. izbrisanima napravi politička diferencijacija skandalozno je", rekao je na konferenciji Rastko Močnik, govoreći o najavama prema kojoj će vlada u parlamentu pokušati konsensusom omogućiti usvajanje tehničkog zakona o "izbrisanima". Močnik, profesor sociologije na Fakultetu političkih znanosti u Ljubljani, jedan je od osnivača Foruma za ljevicu i poznati pobornik antiglobalizma u Sloveniji.

Ustavni sud presudio je da za njihovo brisanje iz evidencije stalno prijavljenih nije bilo zakonske osnove, ali po tumačenju vlade takav je "tehnički" zakon potreban kako bi se odluka ustavnog suda mogla operacionalizirati.

Slovenski MUP objavio je prošlog tjedna da je 1992. godine bez prava prebivališta u Sloveniji ostalo 28.000 neslovenaca. Oko 11.000 još nema pravo na stalno prebivalište, a desetak tisuća izbrisanih, kako se pretpostavlja, odselilo se u druge države nekadašnje SFRJ.

Pročitajte više