Slovenski liječnici traže uvođenje obaveznog cijepljenja

Ilustracija: EPA

SLOVENSKO liječničko društvo pozvalo je vlasti da uvedu obavezno cijepljenje protiv koronavirusa kako bi se zdravstveni sustav vratio u normalu. 

"Želimo svim pacijentima vratiti normalan pristup liječenju svih bolesti", rekli su u svom priopćenju. 

Liječnici su istaknuli kako slovenski pacijenti već dvije godine odgađaju preglede. 

"Hitna je potreba zaštititi sve pacijente i omogućiti im pristup zdravstvenim uslugama koje su imali na raspolaganju prije pandemije koronavirusa. Naime, liječnici su suočeni s dodatnim opterećenjem koje predstavljaju oboljeli od koronavirusa", kažu. 

"Sloboda pojedinca ograničena slobodom bližnjeg"

Napominju kako je cijepljenje ključno jer olakšava tijek bolesti i time se liječi više oboljelih od drugih bolesti te dodaju kako je sloboda pojedinca ograničena slobodom bližnjeg. 

"Necijepljene osobe dovode u ugrozu cijepljene i osobe krhkog imunološkog stanja, što nije etički. Cijepljenje je besplatno i dostupno svim stanovnicima Slovenije", rekli su u svom priopćenju. 

Zabranjeni masovni dočeci

Podsjetimo, Slovenija je zabranila masovne dočeke Nove godine na otvorenom, ali je dopustila rad ugostiteljima do ranih jutarnjih sati, uz predočenje covid-potvrda i negativni test, koji će, bez obzira na covid-status, morati imati svi.

>> Slovenija zabranila masovne dočeke na otvorenom, u crkve samo s covid-potvrdom

Slovenska vlada objavila je epidemiološki okvir koji će biti na snazi tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana, koji je znatno blaži od lanjskog, kad je skoro sve bilo zatvoreno.

Održavat će se polnoćke

Za razliku od prošle godine, ove će se u crkvama održati i ponoćne mise, ali će na njih moći doći samo oni koji ispunjavaju PCT uvjete, što znači da su cijepljeni protiv covida-19, da su ga preboljeli ili se testirali.

24. i 25. prosinca te 31. prosinca i 1. siječnja bit će dopušteno okupljanje osoba iz najviše triju domaćinstava, pod uvjetom da osobe starije od šest godina prije toga obave testiranje, objavila je slovenska vlada.

Pročitajte više