Slovenski mediji o odluci Europskog vijeća

SLOVENSKI tiskani mediji izvješćuju u subotu na istaknutim mjestima o odluci Europskog vijeća da Hrvatskoj dodijeli status kandidata za članstvo u EU i odredi početak pregovora, ali se pritom prenose samo izjave političara a komentara nema.

Ljubljansko "Delo" navodi da je vijest iz Bruxellesa, iako je bila očekivana, izazvala "oduševljenje u Zagrebu" i da hrvatska vlada jučerašnjem događaju pripisuje "jednaku težinu" kao što je bilo proglašenje nezavisnosti prije 13 godine, te citira izjave predsjednika Mesića, premijera Sanadera i drugih.

"Delo" među ostalim navodi ocjenu povjerenika EU iz Slovenije Janeza Potočnika da je s tehničke strane vrlo teško očekivati da Hrvatska u EU bude primljena 2007. godine, zajedno s Bugarskom i Rumunjskom, jer su spomenute dvije države pri završetku pregovora, dok Hrvatska s njima počinje tek početkom iduće godine.

Mariborski list "Večer" prenosi riječi čestitke koje su Hrvatskoj povodom odluke Europskog vijeća uputili predsjednik vanjskopolitičkog odbora slovenskog parlamenta Jelko Kacin i premijer Anton Rop.

Ljubljanski list "Dnevnik" objavljuje u subotu razgovor s hrvatskim predsjednikom Mesićem koji je s njim vodio Drago Pilsel upravo u trenutku kad je stigla vijest iz Bruxellesa.

Članstvo u EU za Hrvatsku je najvažniji strateški cilj, a današnji dan je povijesni za sve one kojima je stalo do budućnosti Hrvatske i koji žele da Hrvatska tu budućnost gradi u ujedinjenoj Europi, izjavio je predsjednik Mesić za "Dnevnik", a na pitanje novinara osvrnuo se i na to kako vidi rješenje bilateralnih pitanja sa Slovenijom u svjetlu hrvatske europske perspektive.

"Uvjeren sam da ćemo sada na obje strane doživjeti otrežnjenje i stvari brže rješavati. Bolje da probleme riješimo sami nego da čekamo na arbitražu. A ako ih ne bismo mogli riješiti, onda bi bilo bolje ne otezati nego prihvatiti arbitražu da do rješenja dođe što prije", izjavio je za slovenski list predsjednik Mesić.

Na pitanje što bi predložio slovenskim političarima i građanima rekao je da je njegova poruka i jednoj i drugoj strani - ne kopati rovove jer tako rješenja neće biti. Takva je situacija i s pitanjem sporazuma o granici, gdje se vodi nekakva "pozicijska bitka" jer Slovenija tvrdi da je sporazum o tome "parafiran", pa je stvar u blokadi.

"Izađimo iz rovova i neka jedna i druga strana opet stavi na stol svoje argumente. Počnimo tražiti rješenja, počnimo tražiti dogovor", poručio je predsjednik Mesić kako prenosi "Dnevnik".

(Hina) xfl ysd

Pročitajte više