Slovenski mediji: susret Sanadera i Janše "novi početak"

PRVI susret Ive Sanadera i Janeza Janše koji su se u petak u ulozi predsjednika vlada svojih država sastali u dvorcu Mokrice pruža optimizam da će se otvorena pitanja brže rješavati, dominantne su ocjene slovenskih medija nakon sastanka.

"Bez obzira na poznate klišeje iz zadnjih 12 godina, po kojima se sve odvijalo po poznatom scenariju, može se uočiti pomak. Nije riječ o nastavku dijaloga na mjestu gdje ga je ostavila prijašnja slovenska vlada - ovo je potpuno nov početak", navodi u komentaru ljubljansko "Delo".

Janša je, tvrdi list, učio na pogreškama ranije vlade koja je u Europi stvorila dojam da je Slovenija dio "susjedskog problema" na Balkanu. Janša na to nije pristao, a iskoristio je i iskustvo Janeza Drnovšeka, pa je iz prvog plana izbacio ministra vanjskih poslova Rupela.

Janša razmišlja kao vojnik i strateg, što je prednost u odnosu na diplomaciju koja je živjela u "akademskim sferama" i "grizla vlastiti rep", a to omogućava i drugačiji pogled na Hrvatsku, procjenjuje Janšin pristup "Delo".

To ne znači da će se otvorena pitanja s Hrvatskom uskoro riješiti, ali sada Janša ima plan koji u slovenskoj politici kad je riječ o Hrvatskoj nije postojao, uz povremena razdoblja tijekom Drnovšekove vlade, navodi vodeći slovenski list. "Treba još samo isprobati da li se taj plan može upotrijebiti", navodi "Delo".

"Uvodni susret Janše i Sanadera bio je sudeći po njihovoj opuštenosti na kraju sastanka dobrodošao iako nije mogao donijeti konkretnih rezultata. No, oni novi krug pregovora počinju skoro sa nule - otvorenih pitanja još uvijek je jako mnogo i njihopvo će rješavanje zahtijevati dugotrajan rad", navodi u mariborski list "Večer" u broju od subote.

Prvi dobar znak stvarnog poboljšanja odnosa bio bi sporazum o izbjegavanju incidenata u Piranskom zaljevu. Da je do rješenja za granicu na moru i Ljubljansku banku još daleko jasno je i Sanaderu i Janši. Zato su se i jedan i drugi za sada odlučili da jedan drugom "ne pokazuju mišiće", što tako vole raditi političari s obje strane granice. Jedan od takvih je i slovenski ministar vanjskih poslova, navodi "Večer".

Janša je - ocjenjuje komentator - dobro pogodio vrijeme za susret sa Sanaderom, a isto tako susret s Jašom došao je kao naručen i Sanaderu s obzirom na skorašnji početak pregovora s Bruxellesom, navodi mariborski dnevnik.

"Sanader će se sada moći pohvaliti spremnošću na konstruktivni dijalog, a Janša je još jednom potvrdio državničko držanje. Radilo se naravno o prvom opipavanju pred prave pregovore", navodi "Večerov".

(Hina) xfl ysb

Pročitajte više