Slovenski menadžeri: Sporovi s Hrvatskom kvare nam poslove

STALNI diplomatski sporovi s Hrvatskom slovenskim tvrtkama otežavaju poslovanje na tržištu za koje su vrlo zainteresirani, ocjena je više slovenskih menadžera u anketi koju je proveo poslovni dnevnik "Finance" u povodu najnovijih napetosti Zagreba i Ljubljane.

"U trgovini je najvažnija vjernost kupaca te konkurentnost ponude, ali napetosti ipak slabo djeluju na poslovanje", ocijenio je je za "Finance" Zoran Janković, direktor i suvlasnik "Mercatora", najvećeg slovenskog trgovačkog lanca koji ima više hipermarketa i u Hrvatskoj.

"Ne bih želio suditi tko je za spor kriv i nadam se da će se odnosi nakon izbora stabilizirati", kaže Janković.

Da će se zaoštravanja na diplomatskoj fronti prenijeti na poslovanje i možda smanjiti prodaju slovenskog pića u Hrvatskoj boji se i direktor pivovare "Laško" Anton Turnšek.

"Podržavam slovensku vladu u europskom rješenju spora, no mislim da će radikalno stajalište Hrvatske negativno djelovati na ekonomsku suradnju, a štetu od toga ćemo imati svi", kaže Turnšek.

Direktor turističke agencije "Kompas" iz Ljubljane koja u Hrvatsku šalje velik broj turista i ovog je proljeća namjeravala kupiti poduzeće Sunčani Hvar, kaže da su za sve krivi "mediji i političari" na obje strane" koji "ponavljaju praksu iz početka devedesetih i stalno produciraju nove sporove".

"Želio bih da svi shvate da većina Slovenaca i Hrvata želi dobre i prijateljske odnose jer je to zalog budućnosti. Najnoviji su nam sporovi zakočili i prodaju turističkih aranžmana na Jadranu", rekao je direktor "Kompasa" Janez Pergar.

Direktor trgovačkog poduzeća "Merkur" Bine Kordež ocijenio je da će se rješenje za otvorena pitanja između Hrvatske i Slovenije naći i da posljedica na poslovne odnose neće biti.

"Vjerujem da sadašnji spor neće otežati poslovanje Merkura i da će političari smiriti loptu. Pokazivanje mišića ne koristi nikome", ocjena je direktora "Merkura" koji također u Hrvatskoj ima znatne poslovne operacije.

Pročitajte više