Slovenski ministar kritizirao Hrvatsku na sastanku EU

SLOVENSKI ministar unutarnjih poslova Rade Bohinc u petak je na ministarskom sastanku EU u Haagu kritizirao Hrvatsku ustvrdivši da je nedavno izazvala "granični incident na vanjskoj granici Europe".

"Hrvatska je napravila granični incident na vanjskoj granici Europske unije", rekao je Bohinc, dodajući da je ponašanje hrvatske policije bilo "neprihvatljivo",

U svom izlaganju na sastanku ministara pravosuđa i unutarnjih poslova članica EU i zemalja kandidata, na kojem je sudjelovala i Hrvatska, Bohinc je ustvrdio kako do incidenata dolazi na području gdje slovensko-hrvatska granica još nije utvrđena.

Slovenija, po njegovim riječima, probleme želi rješavati na europski način, dijalogom, i stoga je predložila sporazum o izbjegavanju incidenata.

Državni tajnik u hrvatskom MUP-u Ivica Buconjić odgovorio je na slovenske kritike, opovrgnuši "bilo kakvu odgovornost hrvatske strane za incident na graničnom prijelazu Plovanija".

Europskim ministrima je objasnio kako je incident bio provokacija grupe slovenskih građana, na čelu s parlamentarnim zastupnikom Janezom Podobnikom, koji su "prekršili hrvatske propise ilegalno ušavši na nedvojbeno hrvatski državni teritorij".

"Jasno smo rekli da je hrvatska policija postupala po hrvatskim propisima, na hrvatskom teritoriju, na način na koji bi postupila bilo koja europska policija te da prilikom intervencije nije bilo nikakve brutalnosti", izjavio je nakon sastanka Buconjić.

U svom istupu na skupu također je naglasio da hrvatska policija izbjegava incidente, primjenjuje međunarodne standarde i želi nesporazume rješavati u duhu dobrosusjedskih odnosa.

Nitko od sudionika nije u svom govoru na konferenciji reagirao na istupe predstavnika Slovenije i Hrvatske, tako da on, barem na službenoj razini, nije pobudio interes.

Govoreći o prvom sudjelovanju MUP-a RH na redovnim konzultacijama Vijeća ministara pravosuđa i unutarnjih poslova EU, Buconjić je ocijenio da "Hrvatsku očekuje aktivno uključivanje u djelatnosti koje provode policije europskih zemalja i Europol".

Ministri su danas najviše raspravljali o sigurnosnim prijetnjama EU vezanim uz ilegalnu i legalnu imigraciju te azilante.

Na tom će se planu od svih policija, pa tako i hrvatske, tražiti da provode politiku EU, poštujući najviše standarde i ljudska prava.

"Od nas se očekuje da mi na našim granicama zaustavimo dobar dio nelegalnih imigranata koji tim pute ulaze u EU", kazao je Buconjić i dodao kako Hrvatska mora na višu razinu podići sposobnost svoje policije da nadzire državnu granicu i prilagoditi sustav azila.

Ministri EU raspravljali su i o prijedlogu formiranja centara za tražitelje azila izvan granica EU i načelno dogovorili pilot projekte takvih centara u više zemalja sjeverne Afrike.

Najveći zagovornik dislociranja azilanata je Njemačka a protivnik Francuska, čiji je ministar Dominique de Villepin upozorio na "destabilizirajući" učinak centara na zemlje domaćine.

Na sastanku se govorilo i o prijedlozima za formiranje zajedničke granične policije EU, zajedničkom sustavu azila i osnivanju agencije za azilante, te drugim pitanjima.

Pročitajte više