Slovenski ministar o "malom Schengenu": Glavni cilj tih država treba biti EU

Foto: Epa

NA NAJAVU osnivanja tzv. balkanskog "malog Schengena", kako je nazvano najavljeno povezivanje Srbije, Albanije i Sjeverne Makedonije kojim se želi omogućiti lakše prelaženje granice za državljane tih država uz osobnu iskaznicu, smanjiti granični zastoji u teretnom prometu te uvesti zajedničko priznavanje stupnja obrazovanja, reagirao je danas slovenski ministar vanjskih poslova Miro Cerar, za kojega je to dobra ideja, ali smatra da ne može zamijeniti smjer tih država čiji je konačni cilj uključenje u Europsku uniju.

"Što više te države međusobno surađuju, time se jačaju stabilnost, sigurnost, poslovni okoliš, pa i prilike za slovenska poduzeća. No smatramo da je najbolji način kako te države dovesti do bolje suradnje i uspjeha to da se uključe u Europsku uniju", kazao je Cerar na sjednici parlamentarnog odbora za vanjsku politiku, upitan što misli o spomenutoj regionalnoj inicijativi.

"Slovenija zagovara proces integracije tih država u EU"

"Slovenija zagovara proces integracije tih država u EU, a to ćemo činiti  i ubuduće. Te države same ne mogu međusobno postići onakve učinke kakve mogu u sinergiji s Europskom unijom", istaknuo je šef slovenske diplomacije u parlamentu, gdje je odgovarao na  zastupnička pitanja o aktualnim događajima u međunarodnom okruženju.

Što se tiče odluke šefova europskih diplomacija koji su ovog tjedna donijeli pravni okvir za sankcije protiv pojedinaca i pojedinih tvrtki u Turskoj, a s obzirom na intenzivne odnose Slovenije s tom zemljom, Cerar je najavio pragmatično djelovanje.

Trgovinski odnosi s Turskom

"Slovenija mora postupati vrlo mudro, ali opet u skladu s našim principijelnim stajalištima kao članice Europske unije", rekao je Cerar.

Dodao je da Slovenija s Turskom ima sporazum o strateškom partnerstvu i dobru gospodarsku suradnju s tom državom.

"To je od izuzetnog značaja za naše gospodarstvo i naše opće odnose s Turskom koja je značajna regionalna velesila", kazao je Cerar, podsjetivši da se u Ljubljani održava sastanak mješovitog slovensko-turskog međuvladinog povjerenstva.

"Dobro je da se ta suradnja nastavi, a tu ćemo priliku iskoristiti i za razmjenu političkih stajališta", kazao je Cerar na sjednici parlamentarnog odbora za vanjske poslove.

Pročitajte više