SLOVENSKI MINISTAR: ZA "SCHENGENSKU" GRANICU TREBAMO FONDOVE EU

Slovenski ministar financija Dušan Mramor izjavio je u petak da bi državama koje iduće godine postaju punopravne članice Europske unije trebalo iz europskog proračuna priznati troškove gradnje potrebne infrastrukture prema budućim pomaknutim granicama država schengenskog ugovora.

Prilikom susreta s predstavnicima ministarstava financija ostalih devet zemalja pristupnica EU-u, koji je u petak održan na Bledu, Mramor je rekao da je to stajalište što ga dijele sve buduće članice proširene Europske unije.

"Održavanje i gradnju objekata na schengenskoj granici morali bi financirati iz proračuna EU-a, a kriteriji troškova za financiranje takvih objekata moraju biti jedinstveni", izjavio je Mramor.

Skup je inače uglavnom bio posvećen tečajnoj politici novih članica u vezi s približavanjem monetarnoj politici EU-a i korištenju europskih strukturnih fondova.

Države pristupnice, ustvrdili su ministri na skupu u Sloveniji, zalažu se za efikasniji način povlačenja sredstava iz europskih fondova, a izrazili su i bojazan pred mogućnošću da zbog birokratskih postupaka u vezi s odobravanjem programa koje financira EU mogu doći u realnu opasnost neto-odljeva iz državnih proračuna.

Pročitajte više