Slovenski novinari u utorak nastavljaju štrajk

Slovenski novinari u utorak će nastaviti štrajk za koji kažu da je potaknut nepristajanjem poslodavaca, koje predstavlja udruga za tisak u Gospodarskoj komori, na pregovore o kolektivnom ugovoru.

Vjerojatni mandatar za sastav nove slovenske vlade Janez Janša u ponedjeljak je na svojoj prvoj konferenciji za novinare optužio gospodarsku komoru da je štrajk izazvala nepristajanjem na zahtjeve novinara za početak pregovora. Janša je dodao da se takvo ponašanje gospodarske komore ne može prihvatiti.

Slovenska tiskovna agencija STA, koja je također u štrajku, prenijela je u ponedjeljak u cijelosti Janšinu izjavu o štrajku novinarq ali ne i njegove izjave o rezultatima izbora i sastavu nove vlade.

Ljubljanski dnevnik "Delo" i tabloid "Slovenske novice", kojer izdaje novinsko-izdavačka kuća "Delo" u utorak uopće neće izaći. Radikalizaciju štrajka najavila je i redakcija ljubljanskog dnevnog lista "Dnevnik" čiji je većinski dio dionica u vlasništvu državnih fondova.

Slovenski mediji u šturim informacijama, koje sadrže pretežito zahtjeve štrajkaša i servisne obavijesti, prenijeli su i izraze solidarnosti koje im je uputilo Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i novinarske udruge iz drugih država.

(Hina) xfl ybs

Pročitajte više