Slovenski parlament potvrdio Vajgla za novog ministra vanjskih poslova

SLOVENSKI parlament potvrdio je u utorak poslijepodne prijedlog premijera Antona Ropa, te za novog ministra vanjskih poslova većinom glasova imenovao profesionalnog diplomata i dosadašnjeg slovenskog veleposlanika u Njemačkoj Ivu Vajgla.

Za Vajglovo imenovanje na položaj ministra glasovalo je 47 od 90 članova koliko ih ukupno ima parlament, a 23 zastupnika bila su protiv.

Protiv Vajglova imenovanja u raspravi su se opredijelili članovi triju oporbenih stranaka desnog centra - Demokratske stranka (SDS), Nove Slovenije (demokršćani), te Slovenske pučke stranke (SLS).

Vajgl je, nakon što je parlament potvrdio njegovo imenovanje na taj položaj, potpisao prisegu. Izjavio je da slovenska vanjska politika u godini kad je država ušla u Europsku uniju i NATO, i tako postigla svoje najveće vanjskopolitičke uspjehe, ne treba drastičnih promjena.

Vajgl je prilikom prošlog tjedna pred vanjskopolitičkim odborom parlamenta rekao da će se kao ministar vanjskih poslova zalagati za kontinuitet u vanjskoj politici, za održavanje partnerskih odnosa sa SAD-om, Rusijom i Kinom, te za dobrosusjedske odnose sa susjednim državama.

Parlament je jučer na prijedlog premijera Ropa razriješio dugogodišnjeg ministra vanjskih poslova Dimitrija Rupela, a razlog su njihova razmimoilaženja oko ocjena pozicije vodeće slovenske stranke, Liberalnih demokrata (LDS) čiji je Rop predsjednik, a Rupel do sada bio istaknuti član.

Rupel je danas dao ostavku na svoje članstvo u stranci i vratit će se u parlament gdje će do izbora djelovati kao samostalni zastupnik. Rupel je izjavio da je stranka, koja je do sada formirala više koalicijskih vlada u zadnjih desetak godina, previše zauzela pozicije lijevih stranaka otkako ju je od Janeza Drnovšeka preuzeo Rop. Rupel je zato ocijenio da bi Liberalni demokrati na jesenskim izborima mogli doživjeti neuspjeh. Rop je pak rekao da je bio primoran zatražiti Rupelov odlazak kako bi osigurao normalno funkcioniranje vlade do jesenskih izbora, te mir u stranci.

Pročitajte više