Slovenski portal: SOA je prisluškivala slovenske dužnosnike

Na fotografiji je bivši ravnatelj SOA-e Dragan Lozančić Foto: Josip Regovic/PIXSELL, 24ur

HRVATSKA Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA) stoji iza prisluškivanja slovenskog predstavnika u Arbitražnom sudu za međudržavne sporove Jerneja Sekolca i slovenske zastupnice pred sudom iz Ministarstva vanjskih poslova Simone Drenik iz srpnja 2015., piše slovenski 24ur.

24ur: Vođa operacije bio je Davor Franić

"Unatoč mnogim pretpostavkama da iza toga stoji američka ili njemačka obavještajna služba koja time disciplinira Sloveniju zbog koketiranja s Rusijom, hrvatska SOA stoji iza kontinuiranih ilegalnih prisluškivanja. Vođa operacije bio je Davor Franić", navodi 24ur.

U ožujku 2017. slovenski Nacionalni istražni ured (NPU) zbog ovog je slučaja podnio kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja.

"Policija nam je odgovarala da na naša pitanja ne mogu dati konkretne odgovore za zaštitu osobnih podataka i da ne mogu otkriti operativne nalaze pojedinih postupaka prije suđenja", dodaje 24ur.

Odgovore su tražili i od slovenske obavještajne službe (SOVA) koja im je odgovorila da pomno prate prisluškivanja medija te da obavljaju sve aktivnosti u skladu sa zakonom, a u cilju sprečavanja ugrožavanja nacionalnih interesa Republike Slovenije i međunarodne sigurnosti.

Za kazneno djelo neopravdanog prisluškivanja i snimanje zvuka propisana je novčana kazna ili kazna zatvora do pet godina.

24ur: Iza Davora Franića stoji Božo Petrov

Prva naznaka da SOA stoji iza aktivnosti u Sloveniji bila je izjava bivšeg hrvatskog premijera Zorana Milanovića koji je rekao da SOA i tadašnji ravnatelj Dragan Lozančić trebaju dobiti državnu nagradu za svoj rad u arbitraži. Lozančić je imenovao Franića za voditelja svog ureda, dok SOA u svojim godišnjim izvještajima za 2015., 2016. ili 2017. godinu ne spominje aktivnosti u Sloveniji ili na području arbitraže, piše dalje 24ur.

Isti portal podsjeća da je do prije nekoliko mjeseci Davor Franić bio prilično nepoznat hrvatski operativac koji je, prema podacima bosanske obavještajne službe, u svojoj karijeri imao niz neuspjelih operacija, naročito u BiH.

Ime Davora Franića pojavilo se prošlog mjeseca nakon što su procurile informacije da je SOA vrbujući selefije željela potvrditi navode predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović da je "BiH leglo terorista".

24ur navodi da, navodno, iza Davora Franića stoji šef Mosta Božo Petrov. Dalje se piše da je Franić upućivao prijetnje i bivšem vlasniku Agrokora Ivici Todoriću, a sve prema uputama ravnatelja SOA-e Daniela Markića.

Pročitajte više