Slovenski predsjednik u utorak razgovara sa strankama o novoj vladi

Foto: EPA

SLOVENSKI predsjednik Borut Pahor najavio je za idući tjedan razgovore s četiri parlamentarne stranke koje imaju ambiciju sastaviti novu, prijelaznu vladu, nakon što je premijer Marjan Šarec krajem siječnja dao ostavku, te je predložio raspisivanje novih izbora.

Kako je u petak objavio Pahorov ured, on će se u utorak sastati s čelnicima zastupničkih klubova Slovenske demokratske stranke (SDS) Janeza Janše, Stranke modernog centra (SMC) Zdravka Počivalšeka, demokršćanske Nove Slovenije (NSI) Mateja Tonina i Demokratske stranke umirovljenika (DESUS) Aleksandre Pivec.

Ovo je drugi krug konzultacija nakon ostavke Marjana Šarca

Riječ je o drugom krugu Pahorovih konzultacija sa strankama o krizi nastaloj ostavkom Šarca i njegove manjinske vlade koja do daljnjega nastavlja obavljati tehničke dužnosti. Cilj konzultacija je da se utvrdi može li se bez izbora sastaviti nova parlamentarna većina i vlada koja bi zemlju vodila do redovnih izbora sredinom 2022. godine.

Za prijevremene izbore zauzele su se stranka aktualnog premijera - Lista Marjana Šarca (LMŠ) te Ljevica i Socijalni demokrati (SD), dok se Slovenska nacionalna stranka (SNS) i Stranka Alenke Bratušek (SAB) nisu jasno opredijelile.

Krajem sljedećeg tjedna istječe rok za predlaganje kandidata za premijera

Krajem idućeg tjedna istječe rok do kada Pahor kao predsjednik države mora odlučiti hoće li predložiti kandidata za mandatara ove vlade. To će učiniti ako ga stranke koje sada pregovaraju o koalicijskom povezivanju u novu vladajuću većinu uvjere da za to imaju potporu većine zastupnika sadašnjeg saziva.

Budući da odluku o kandidatu za predsjednika vlade mora prema ustavu objaviti najkasnije 28. veljače, predsjednik se na konzultacijama s četiri stranke koje pregovaraju o mogućoj prijelaznoj vladi želi "uvjeriti da kandidat ima dostatnu potporu zastupnica i zastupnika", priopćeno je iz Pahorova ureda u petak.

Ako Pahor ne predloži premijera, nastupa dvotjedni rok u kojem stranke i klubovi mogu predložiti novog predsjednika vlade

Ako se uvjeri da nema potrebne većine i ne predloži kandidata za novog premijera, nastupa dvotjedni rok u kojemu kandidata za novog predsjednika vlade mogu predlagati političke stranke i zastupnički klubovi, a ako tri takva dopuštena pokušaja budu neuspješna i ako ne dođe do većinske odluke parlamenta, predsjednik države morao bi prema ustavu raspisati nove izbore.

Kako javljaju slovenski mediji, ishod pregovora četiri stranke o mogućem formiranju nove vlade bez izbora još je potpuno neizvjestan i nastavit će se i preko vikenda iza zatvorenih vrata.

Šarec i njemu bliski krugovi optužuju Janšu i njegovu stranku za desni ekstremizam

Pregovori se odvijaju uz afere, žestoke optužbe i sumnjičenja o političkom mešetarenju i korupciji, u atmosferi koja već podsjeća na predizbornu, a najviše između odlazećeg premijera Marjana Šarca i oporbenog čelnika Janeza Janše, koji bi se - ako pregovori o novoj vladi uspiju - treći put mogao vinuti na premijerski položaj.

Šarec i njemu bliski krugovi optužuju Janšu i njegovu stranku za desni ekstremizam te da žele "orbanizirati" Sloveniju i uvesti autokraciju.

S druge strane, mediji i ljudi bliski Janši Šarcovu vladu nazivaju nesposobnom, a odlazećeg premijera optužuju za navodne pritiske na stranke i zastupnike koji bi željeli ući u novu vladu, pri čemu se Šarec navodno služi "špijunskom mrežom", pa čak i policijom.

Pročitajte više