Slovenski šef diplomacije protv Pahora, ne vjeruje u "federalnu" Europu

Foto: FAH

SLOVENSKI ministar vanjskih poslova Karl Erjavec ne smatra realnom perspektivu "federalne Europe" koju često promiče predsjednik države Borut Pahor, koji to drži jedinom alternativom postupnoj dezintegraciji Europske unije.

"Europa će biti federalna ili je neće biti", kazao je Pahor krajem prošlog tjedna u vezi s potencijalnim izlaskom Velike Britanije iz EU-a, a često govori i o potrebi stvaranja "Sjedinjenih Europskih Država", odnosno čvršće političke unije sadašnjih članica.

"Nisam oduševljen Pahorovom zamisli", kazao je u razgovoru za mariborski dnevni list "Večer" od subote slovenski šef diplomacije, koji drži da među velikim članicama ne postoji naklonost prepuštanju nekih važnih ingerencija Bruxellesu.

"Nema federacije bez zajedničke sigurnosne i vanjske politike, a ne mogu zamisliti da bi na to primjerice pristala Francuska, stalna članica Vijeća sigurnosti UN-a, koja ima vlastitu jaku vanjsku politiku", kazao je Erjavec za mariborski list.

Govoreći o planiranom dolasku Vladimira Putina u Slovejiju potkraj srpnja, Erjavec je rekao da Moskva i Ljubljana njeguju tradicionalno prijateljske povijesne odnose.

 "Putinov posjet bit će potvrda prijateljskih odnosa bez obzira što na različitim područjima s Rusijom imamo različita gledišta", kazao je Erjavec, koji je protiv zaoštravanja odnosa EU-a i Rusije, a sklon je ublažavanju sankcija uvedenih zbog ruske politike prema Ukrajini.

Putin bi u Sloveniju u neslužbeni posjet, prema zadnjim informacijama, trebao doći 28. srpnja, kako bi odao počast ruskim vojnicima koji su kao austrijski zarobljenici prije 100 godina poginuli u lavini na slovenskoj planini Vršič, gradeći pristupnu cestu.

Pročitajte više