Slovenski sindikati protiv rada hipermarketa nedjeljom

U SLOVENIJI je do sada sakupljeno više od 10.000 potpisa protiv rada trgovina nedjeljom, no sindikalisti koji vode akciju ne isključuju mogućnost kompromisa s poslodavcima.

"Pokaže li se iskrena želja da se poboljša materijalni položaj radnika, pregovori su dobrodošli", rekao je na konferenciji za novinare predstavnik sindikata trgovačkih djelatnika Franci Lavrač u vezi zahtjeva poslodavaca i gospodarske komore da se 18. lipnja održi nov krug pregovora o zahtjevima sindikata za 100-postotnim dodatkom na nedjeljni rad.

Sindikat će započetu akciju prikupljanja potrebnih 40.000 potpisa za referendum nastaviti, unatoč izjavama direktora trgovačkog lanca Mercator i predstavnika gospodarske komore o 5 ili čak 7-8 postotnom otpuštanju u slučaju zabrana rada nedjeljom.

Lavrač je rekao da su potporu dobili i od slovenske biskupske konferencije.

Zahtjeve trgovinskog sindikata podupro je i Dušan Semolič, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Slovenije (ZSSS), najjače sindikalne centrale u državi. "80 posto zaposlenih u trgovini su ženskog spola, mnogo je ugovora na određeno vrijeme, a za nedjeljni rad dobiva se mizerni iznos u odnosu na superprofite trgovaca", rekao je Semolič.

On je zanijekao i tvrdnje velikih robnih lanaca kako produženi rad nedjeljom jača konkurenciju, te koristi i malim trgovcima. "Jedan otvoreni hipermarket sa 250 zaposlenih uništi 1500 radnih mjesta koja bi postojala u maloj trgovini", tvrdi Semolič.

Pročitajte više