Slovenski tisak o promjeni slovenskog pomorskog zakonika

SLOVENSKI parlament još će ovog mjeseca odlučivati o promjeni pomorskog zakonika koji je u četvrtak donijela slovenska vlada, no iako je u prijedlogu zapisano pravo na proglašenje morskih pojasa i epikontinentalnog pojasa Slovenija to neće učiniti "jednostrano" nego u dogovoru s jadranskim i sredozemnim državama, piše u petak slovenski tisak.

Kako piše "Delo", državni tajnik u ministarstvu vanjskih poslova Andrej Logar ustvrdio je da do dopune pomorskog zakonika dolazi zbog posljedica nedavne Venecijanske konferencije o održivom razvoju ribarstva u Sredozemlju.

Prijedlog dopune pomorskog zakonika u ključnom četvrtom članku glasi: "Republika Slovenija izvršava svoja suverena prava, jurisdikciju i nadzor nad morskom površinom, morskim vodenim stupom, morskim dnom i morskim podzemljem izvan granica državne suverenosti u skladu s međunarodnim pravom", nevodi "Delo".

Ljubljanski "Dnevnik" u komentaru navodi da je namjera Slovenija odredbe pomorskog zakonika realizirati u suradnji s Europskom komisijom. Pri tom komentator Robert Mecilošek podsjeća da je je promjene pomorskog zakonika prvi zahtijevao oporbeni prvaka Janez Janša kako bi Slovenija u tom pogledu mogla parirati Hrvatskoj u nedavnom "jadranskom sporu", te da je namjera slovenske vlade uskladiti pomorski zakonik s odredbama nedavno održane Venecijanske konferencije.

No, dokument sa Venecijanske konferencije, dodaje Mecilošek, "nesavršen" je u jednom detalju - presudnu ulogu u uspostavi morskih zona sada ima Europska komisija.

"To naravno ne znači da smo sada oslobođeni svih pregovora sa Zagrebom. U pozadini cijele priče još uvijek ostaje otvoreno pitanje konačnog određivanja morske granice između dviju država, a aktualne dopune pomorskog zakonika same po sebi u tome ne mogu mnogo pomoći", zaključuje Mecilošek u ljubljanskom "Dnevniku".

(Hina) fl sb

Pročitajte više