Slovenski TV-producenti potpisali dogovor o zaštiti mladeži

Televizijski programi s erotskim i nasilnim sadržajima u Sloveniji će od idućeg tjedna biti označeni posebnim grafičkim simbolima, stoji u sporazumu koji je u srijedu potpisalo pet slovenskih televizijskih kanala s vlastitim programom, među kojima i nacionalna javna televizija, a pod pokroviteljstvom državnog vijeća za radiodifuziju.

Trokut sličan prometnom znaku koji ukazuje na opasnost simbolizirat će sadržaje koje djeca mlađa od 15 godina mogu gledati u prisutnosti roditelja ili starijih osoba, a nacrtani krug poručivat će da film ili neki drugi program zbog svog sadržaja uopće nije primjeren za mlađe gledatelje.

Kako je na konferenciji za novinare izjavila predsjednica vijeća Sandra Bašič Hrvatin, dogovor se temelji na partnerskom odnosu televizijskih kanala i potrošača, a o tome koji će znak za pojedinu emisiju upotrijebiti odlučivat će televizijski urednici.

Znakovi poznati na zapadu kao "parental guidance" idućih će se mjeseci pojavljivati stalno na ekranu tijekom prikazivanja "suspektnih" sadržaja, a od jeseni, kad se gledatelji naviknu, samo na početku i kraju filma, odnosno emisije. Vizualnim simbolom moraju biti označeni i erotski programi koji se po nedavnom tumačenju zakonu o medijima smiju prikazivati od ponoći do 5 sati ujutro.

Pročitajte više