Slovenskim ribarima 110.000 eura odštete zbog incidenata u Piranskom zaljevu

SLOVENSKIM ribarima vlada u Ljubljani će isplatiti oko 110.000 eura odštete za lanjske incidente u Piranskom zaljevu, kad nisu mogli loviti zbog sukoba sa hrvatskim ribarima vezanim uz neodređenu morsku granicu na tom području.

To je u pismu koparskom zastupniku u parlamentu Mariju Gasperiniju zajamčio slovenski ministar poljoprivrede Franci But. On je dodao da će ribarima ove godine biti dodijeljena i sredstva za obnovu dviju koča, te da su sredstva odštete slovenskim ribarima dodijeljena na osnovi lanjskog sporazuma premijera Janeza Drnovšeka i Ivice Račana kojim je dopušten gospodarski ribolov u pojasu između Lovrečice i Ankarana.

"Dodatna sredstva pomoći ribarima će se dodijeliti kao odšteta jer prije sporazuma nisu mogli loviti ribu prema hrvatsko-slovenskom malograničnom sporazumu", naveo je u pismu But, ali je odbacio zahtjeve da se slovenskoj ribljoj industriji dodijele posebne subvencije koje postoje u Hrvatskoj.

Subvencija od 40 lipa po ribljoj konzervi izolskom "Delamarisu", pojašnjava But, nije moguća jer to zabranjuju propisi Europske unije, dok Hrvatska na to nije vezana. No, dodaje slovenski ministar poljoprivrede, može se razmišljati o potpori za proizvodnju zdrave hrane jer to europski propisi ne zabranjuju.

Pročitajte više