Slučaj 11-godišnje djevojčice razvedene od 80-godišnjaka mijenja zakon u Saudijskoj Arabiji



SLUČAJ 11-godišnje djevojčice, koja se nedavno u Saudijskoj Arabiji uspjela razvesti od svojeg 80-godišnjeg supruga, vrlo će vjerojatno natjerati vlasti u toj zemlji da zakonom propišu najnižu dobnu granicu za udaju djevojčica.

Kako prenosi britanski Telegraph, bizaran slučaj djevojčice koja je prošle godine, prema islamskim običajima, bila prisiljena u svojoj se 11 godini udati za očeva daljnjeg rođaka starog 80 godina, potaknuo je državnu Komisiju za ljudska prava da ozbiljno razmotri određivanje minimalne dobne granice za udaju djevojčica, nakon što je djevojčica, danas 12-godišnjakinja, ipak uspjela ishoditi razvod braka.

"Mladoženja" je obavio svoje bračne dužnosti


Otac djevojčice na ime naknade za mladenku dobio je iznos od 14.500 britanskih funti, a da apsurd bude veći brak je uredno bio "konzumiran", što znači da je "mladoženja" obavio svoje "bračne dužnosti".

No po tamošnjim je običajima, a priča se odvija u gradu Buraidah u blizini glavnog saudijskog grada Rijada, razvod ipak izbjegao sud jer je djevojčica uspjela postići nagodbu sa svojom obitelji. Ovakvi slučajevi, naime, često završavaju odbacivanjem razvedene djevojčice od strane vlastite obitelji, koja razvod smatra neoprostivom sramotom.

Saudijske su vlasti stoga najavile da će, nakon konzultacija s ministarstvom pravosuđa, liječnicima, dječjim psiholozima i stručnjacima za islamsko pravo, ozbiljno razmotriti određivanje dobne granice za udaju kako bi se spriječilo ponavljanje slučajeva sličnih ovome. Pravnici su svjesni da će budući zakonski propis, koji mijenja uvriježene vjerske i društvene običaje, izazvati brojna protivljenja u društvu, no pravnik Komisije za ljudska prava Alanoud al-Hejailan novinarima je rekao kako je uvjeren da će se javno mnijenje ipak prikloniti ovoj odredbi i prihvatiti je.

Pročitajte više