Slučaj Hypo: U Lichteinsteinu se pripremaju optužnice za "grupu Vladimira Zagorca"



PO SVEMU sudeći, kazneni proces oko slučaja Hypo banke će se dodatno proširiti, i to s dva slučaja u Lichtensteinu. Kako navodi austrijski Wirtschaftsblatt, u jednom od slučaja radi se o grupi oko generala Vladimira Zagora, a u drugom o netransparentnom poslovanju tvrtke kćeri Hypa u Lichtensteinu.

U slučaju oko Zagorca, koji se istražuje u gradu Vaduzu, govori se o netransparentnom poslovanju i pranju novca. Netransparentno poslovanje navodno je vezano uz razne projekte u Hrvatskoj, a u međuvremenu je na Zagorčevim računima u Lichtensteinu pohranjeno 16 milijuna eura, navodi list.

Drugi problemi

Optužbe protiv tvrtke Hypo Lichtenstein, u čijem Nadzornom odboru je sjedilo nekoliko menadžera iz Austrije, još su šire. Tu se priča o netransparentnom poslovanju, pranju novca, kršenju propisa prikazivanja poslovnih bilanci i pronevjeri. Pronevjera je vezana uz jedan veliki posao u Kanadi, rekli su Wirtschaftsblattu istražitelji.

U Austriji se istraga pak okreće najnovijim saznanjima vezanim uz projekt Blok 67 u Beogradu, u kojem je glavnu ulogu navodno imao balkanski "kralj kokaina" Darko Šarić. Posebno istražno povjerenstvo za Hypo već je prije nekoliko mjeseci podnijelo kaznenu prijavu u tom slučaju, i to zato što se radilo o velikom rastu troškova koje je trebalo razjasniti. Predsjednik NO-a tvrtke Blok 67, sa sjedištem u Klagenfurtu, bio je bivši predsjednik uprave HGAA Wolfgang Kulterer, koji je trenutno pritvoren.

Pola milijarde eura gubitaka

Bivše vodstvo Hypa govori kako je projekt Blok 67 bio profitabilan i kako je grupi donio 80 milijuna eura dobiti.

Istodobno, HGAA je danas objavio sumorne brojke za prvo polugodište ove godine. Grupa je za prvo polugodište zabilježila gubitke od 449 milijuna eura. Novi predsjednik Uprave Gottwald Kranebitter i dalje izražava nadu kako će grupacija početi poslovati s dobiti nagodinu.

Loši krediti, uglavnom u istočnoj Europi, dosegli su 8,27 milijardi eura u prvom polugodištu. Očekuje se da će cjelogodišnji gubitak HGAA za 2010. godinu iznositi čak milijardu eura, a Hypo namjerava podnijeti tužbe protiv svojih bivših upravitelja i tražiti nadoknadu štete.

Pročitajte više