Slunjski poligon: Opasni metali ne prelaze dopuštene vrijednosti

Analiza uzoraka tla, vode i zraka na slunjskom Vojnom vježbalištu "Eugen Kvaternik" pokazala je da prisutnost teških metala opasnih za okoliš ne prelazi dopuštene vrijednosti, osim uz ciljeve i mjesto uništavanja ubojitoborbenih sredstava, ali ni tamo nije riječ o opasnim, već o graničnim količinama, rekla je danas u Karlovcu Marijana Dramac, stručni suradnik za zaštitu okoliša Službe za nekretnine, graditeljstvo i zaštitu okoliša MORHa .

Ona je predstavila Studije o utjecaju na okoliš za ta vježbalište. Na mjestu ciljeva paljbe i uništavanja borbenih sredstava povećana je prisutnost bakra, olova, nikla, kobalta, arsena, kadmija i kroma, ali ne u opasnim, već graničnim vrijednostima. U sažetku studije također piše da je analizirana i prisutnost radionuklida zbog sumnje da su se na vježbalištu koristila streljiva koja sadrže osiromašeni uran, ali svaki od 21 uzorka tla s vježbališta "pokazuje iste vrijednosti radionuklida kao i u drugim tlima na području RH".

Studiju je u lipnju 2001. od ministarstava obrane i zaštite okoliša naručila Vlada za vrijeme prve zajedničke vojne vježbe američkih i hrvatskih vojnih snaga, a u njezinu izradu uključili su se stručnjaci mnoštva zavoda i instituta. Dramac je rekla da je Studija stajala oko milijun kuna i važan je dokument jer predstavlja polazišne vrijednosti za buduće vježbee. Ona sadrži i mjere ekološke zaštite prilikom provođenja vojnih vježbi na svim vježbalištima u RH, uključujući i modele monitoringa. Tim je mjerama propisana zabrana uporabe aerosolnih bombi i projektila, zapaljivih projektila, kasetnih projektila, projektila s jezgrama ili košuljicom od osiromašenog urana, te ispaljivanje bojnih otrova i bilo kakve vrste novih sredstava,a težina aviobombi ograničava se na 250 kg.

Desetak predstavnika raznih ekoloških udruga te općina i gradova uz slunjsko vježbalište energično su tražili da se poštuju njihova i županijska strateška opredijeljenja ka proizvodnji ekološki zdrave hrane i turizmu, a da se vježbalište koje se nalazi u krškom kraju u neposrednoj blizini NP Plitvička jezera što skorije preseli u kraj s manje bogatom prirodom i manjom naseljenošću.

Pukovnik Nikola Tominac rekao je da se sve na vježbalištu gradi u skladu s prostornim planovima Županije, da gradovi i općine dobivaju komunalnu naknadu, te doprinose po zaposlenicima, a nije zanemariv ni PDV od nabave roba i usluga. Naglasio je da se vojne vježbe provode uz mjere zaštite okoliša, te je pozvao predstavnike jedinica lokalne samouprave i građane na suradnju ako uoče ili posumnjaju da se nešto odvija protupropisno.

Dramac je posebno je istaknula da Studija propisuje i da stanovništvo uz vježbalište mora biti upoznato s vremenom održavanja pojedinih vježbi, te određuje sve parametre po kojima Uprava za međunarodne vojne odnose može sklapati ugovore o iznajmljivanju vježbališta u Hrvatskoj. Među ostalim to podrazumijeva i odredbu da je "korisnik poligona dužan sam skupiti i odvesti sa sobom sav opasni otpad, jer se njegovo odlaganje zabranjuje na području Republike Hrvatske".

Poseban problem čini buka koja nastaje pri uništavanju bojnih sredstava. U sljedećih šest mjeseci, kako je rekla Dramac, provest će se geološka i druga istraživanja da se utvrdi može li se na postojećem mjestu kod Oštarijskih dolova konstruirati poseban objekt, bazen dugačak i širok između trideset i četrdeset metara, ispunjen zemljom i natkriven, kako bi se smanjila buka.

(Hina) xvhor yvkn

Pročitajte više