Službeni Beograd poziva na poštivanje Daytonskog sporazuma

SRBIJANSKI premijer Vojislav Koštunica ocijenio je u ponedjeljak da visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Paddy Ashdown odlukom o smjeni dužnosnika u Republici Srpskoj destabilizira taj entitet i BiH, dok je predsjednik državne zajednice Srbije i Crne Gore Svetozar Marović pozvao na poštivanje Daytonskog sporazuma.

U Koštuničinoj izjavi, dostavljenoj medijima u ponedjeljak navečer, kaže se da je neprihvatljiva najava visokog predstavnika o mogućem ukidanju srpskog entiteta u BiH.

"Posebno bih istaknuo da je Ashdown, suprotno Aneksu 10 Daytonskog sporazuma, tim mjerama grubo prekršio sam Sporazum. U tom aneksu navodi se da je mandat visokog predstavnika da koordinira aktivnosti civilnih organizacija i tijela i da će poštivati njihovu autonomiju u područjima njihove djelatnosti", navodi se priopćenju premijera Koštunice.

U priopćenju se također tvrdi da "nedemokratske i protupravne mjere visokog predstavnika sasvim sigurno ne idu u prilog stabilizacije regije".

Predsjednik SCG Marović u priopćenju je naglasio neophodnost poštivanja Daytonskog sporazuma, "što podrazumijeva puno uvažavanje oba entiteta BiH i izbjegavanje svakog jednostranog poteza koji bi narušio izgradnju strpljivog, odgovornog i europskog puta Bosne i Hercegovine, kao jedne od zemalja u regiji Zapadnog Balkana u kojoj Republika Srpska ima, u skladu s Daytonskom sporazumom, jasno definiran identitet".

"Mi moramo raditi za budućnost, uvažavajući interese svih u regiji - svih naroda, entiteta, država - uz pomoć Europske unije i međunarodne zajednice", navodi se u priopćenju iz Ureda predsjednika Marovića, te naglašava da "Daytonski sporazum obavezuje sve i da nitko nema pravo da, bez obzira na namjere, unosi nestabilnost i radikalizira političku javnost".

Zbog nesuradnje s Haaškim sudom, visoki predstavnik Ashdown smijenio je prošloga tjedna devet dužnosnika Republike Srpske i blokirao račune šest osoba iz tog entiteta, te je naložio vlastima BiH da izvrše reformu ministarstava obrane i policije, a iduće godine da ta ministarstva uspostave na državnoj razini.

Zbog tih Ashdownovih odluka, ostavke u Republici Srpskoj su dosad podnijeli premijer Dragan Mikerević, ministar vanjskih poslova Mladen Ivanić, a predsjedavajući Predsjedništva BiH Borislav Paravac dostavio je u subotu svojoj Srpskoj demokratskoj stranci kovertiranu ostavku na tu dužnost.

Pročitajte više