Smanjenje državne potrošnje ili pričam ti priču

UNATOČ pompoznim najavama o smanjenju državne uprave i potrošnje u javnom sektoru, Vlada RH je u posljednjih godinu i pol dana zaposlila nevjerojatnih 6000 ljudi u javnom sektoru, što porezni obveznici godišnje plaćaju više od 360 milijuna kuna.

Kako doznaje Novi List, najviše novih zaposlenja u javnom sektoru odnosi se na resore znanosti i školstva, u kojima je zaposleno oko 2000 ljudi. Radi se mahom o učiteljima, nastavnicima i profesorima, kojih u Hrvatskoj ima premalo. Otprilike jednak broj radnih mjesta popunjen je u zdravstvu, konkretno se radi o medicinskom osoblju, liječnicima te službenicima koji rade u bolnicama i domovima zdravlja.

Najzanimljiviji podatak odnosi se na Hrvatske autoceste, koje su zaposlile čak 700 novih ljudi. Svi znaju da je nedavno u promet puštena autocesta Zagreb - Split duga 380 kilometara, ali nije baš vjerojatno da je zbog toga bilo potrebno zaposliti čak 700 ljudi. Jednostavna računica daje podatak da su po kilometru nove autoceste zaposlene gotovo dvije nove osobe.

Budući da plaće iz državnog proračuna, odnosno iz džepova poreznih obveznika, prima oko 230,000 ljudi, lako se izračuna da je Sanaderova Vlada unatoč početnim najavama podigla zaposlenost u javnom sektoru za gotovo tri posto.

U Vladi pak tvrde da država masovnim zapošljavanjem u javnom sektoru nije povećala administraciju, nego se radilo o zapošljavanju deficitarnog kadra u javnom sektoru. Ipak, poznavajući način funkcioniranja države, teško se oteti dojmu da će se dio novozaposlenih ipak po cijele dane baviti birokracijom.

Bez obzira na činjenicu da se 6000 novih zaposlenja na teret državnog proračuna opravdava manjkom zaposlenih na nekim mjestima, ostaje činjenica da će porezni obveznici izdvajati novac za njihove plaće.

Uz prosječnu plaću od 5000 kuna, lako se dolazi do enormne cifre od 360 milijuna kuna godišnje, koliko ćemo više morati plaćati jer Vlada ne provodi vlastite najave o štednji u državnom sektoru.

Pročitajte više