Smijenjen ravnatelj osječke kliničke bolnice

UPRAVNO vijeće osječke Kliničke bolnice na današnjoj je sjednici, pod optužbom da je kršio Statut, razriješilo dužnosti ravnatelja Aleksandra Včeva te odluku poslalo na potvrdu ministru zdravstva Andri Vlahušiću.

Vijeće je ustvrdilo da je Včev imenovao svoje zamjenike i pomoćnike bez pristanka Vijeća te je tako prekršio Statut, rekao je u stanci sjednice predsjednik Upravnog vijeća Tibor Santo, koji je i zatražio da se dnevni red sjednice dopuni točkom o ravnateljevu razrješenju.

Včev je nakon izlaska sa sjednice, zatvorene za javnost, izjavio novinarima kako je to "politički linč SDP-a, LS-a i Libre", jer je, kako kaže, na mjesto ravnatelja "došao u kvoti HSLS-a".

Ističe kako Vijeće pogrešno tumači Statut, odnosno da u sadašnjem Statutu stoji kako ravnatelj sam imenuje osobe s posebnim ovlastima, a da mu Vijeće danas nije dopustilo da se u roku od nekoliko dana očituje o onome što mu se stavlja na teret.

Včev tvrdi kako su mu proteklih dana predsjednik osječko-baranjskog SDP-a i saborski zastupnik Željko Malević te voditelj osječke ispostave Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje Ivan Bezjak poručivali da "čuva zdravlje i podnese ostavku te da se ne bode s rogatima, jer bi mogao dobiti otkaz". Izjavio je da je noću s petka na subotu pucano na automobil njegova prijatelja, o čemu je obaviještena policija.

Santo je u razgovoru s novinarima odbacio ocjene o političkoj pozadini slučaja, kazavši kako u primjeni Statuta osječke Kliničke bolnice nisu uzete u obzir izmjene i dopune koje je utvrdila Vlada, i koje, kako kaže, "govore da se odluke o imenovanju i razrješenju osoba s posebnim ovlastima mogu donijeti samo uz pristanak Upravnog vijeća".

Dodao je kako ravnatelju nije odobren rok za očitovanje jer su činjenice, tvrdi on, "vrlo jasne", te da će Upravno vijeće postupiti po odluci Ministarstva, a da do sada nije reagiralo jer nije dobilo verziju Statuta koja je na snazi. Ustvrdio je kako su zamjenici i pomoćnici ravnatelja zakonski nelegalno imenovani, ali nije potvrdio da će biti i smijenjeni, kazavši kako je to odluka u ovlasti ravnatelja, na koju Vijeće daje samo pristanak.

Santo je kazao kako će kandidat za vršitelja dužnosti ravnatelja biti dr. Dubravko Habek, a na novinarski upit je li točno da je Habek odbio raditi nakon uvođenja radne obveze liječnicima odgovorio je kako "nema takvih podataka, ali da se to može navesti u prigovoru na odluku Upravnog vijeća".

Odvjetnik smijenjenog ravnatelja Krešimir Panjaković kazao je kako će poduzeti odgovarajuće pravne korake, ocijenivši da je posrijedi "politička egzekucija".



Pročitajte više